Upotreba ulja za njegu kože lica

Mnoge se cure boje koristiti ulja u njezi svoga lica, posebice one koje imaju masnu kožu, jer smatraju da im je koža već sama po sebi „masnjikava“ pa da im to jednostavno nije potrebno.

No, tisućama godina žene su koristile različita biljna ulja u njezi i uljepšavanju, a kako je prirodna kozmetika postala sve popularnija u posljednje vrijeme, tako su i prirodna ulja za njegu kože postaja sve traženija. Ulja za lice pomažu u borbi protiv starenja kože, a mogu osigurati antibakterijska i iscjeljujuća svojstva.

Ulja mogu imati itekakve blagodati za vašu kožu, no morate ih birati ovisno prema tipu kože svoga lica.

1. Suha koža

Ona proizvodi manje sebuma od normalne kože, što može rezultirati ljuštenjem, svrbežom i osjećajem zatezanja. Stoga vam treba ulje koje je bogato oleinskom kiselinom kako biste hidratizirale kožu. Za vas je dobar odabir ulje badema, koje je poznato za liječenje stanja suhe kože, ali i za ublažavanje nekih pojava poput ekcema ili dermatitisa. Drugo vrlo korisno ulje za suhu kožu je ulje avokada koji sadrži hranjive tvari poput vitamina E, a za koji se zna da pomaže organizmu u zadržavanju vlage.

2. Osjetljiva koža

Osobe s osjetljivom kožom osjećaju svrbež, imaju crvenilo pa čak osjećaju i peckanje po licu. Ako imate takvu kožu, za vas je najprikladnije ulje aloe vere koje je prepuno antioksidansa i masnih kiselina. Ova svojstva pomoći će zaštititi kožu od štetnih bakterija, smirit će nadraženost i djelovati blagotvorno na oštećenu kožu.

3. Mješovita koža

Mješovita koža lica uključuje najčešće suhe obraze i masnu T-zonu (čelo, nos, brada). Za vas je najprikladnije ulje jojobe, jer može razgraditi sebum koji se prekomjerno luči na nekim dijelovima vašeg lica, ali opet osigurava vlaženje kože za suhe dijelove. Također, tu je i ulje marule koje ima antioksidativna svojstva. Koža ga može lako apsorbirati, smanjuje lučenje sebuma , a pri tom ostavlja lice hidriranim i nahranjenim.

4. Masna koža

Ovaj tip kože karakteriziraju vidljive pore i sjajan ten, koji je takav zbog nekontroliranog izlučivanja sebuma. Za vas je idealno ulje čajevca, jer ima protugljivična i antibakterijska svojstva te će pomoći stabilizirati vaše žlijezde lojnice, prodirajući duboko u kožu i odčepljujući pore. Također, možete koristiti ulje od koštica grožđa koje pomaže u regeneraciji kože zahvaljujući antiseptičkim svojstvima.

5. Koža sklona aknama

Koža sklona aknama može zbog agresivih proizvoda biti itekako dehidrirana. Kako biste izbjegli takav scenarij, možete odabrati ulje nara koje pomaže u borbi protiv bakterija koje uzrokuju upalu i akne na licu.

Važno je da su ulja koja se koriste u njezi kože nerafinirana i hladno prešana, jer samo na taj način mogu sačuvati svoje vrijedne sastojke.

Ulje za lice najbolje je za zadržavanje vlage u koži i možete ga nanijeti poslije tonika, dok je koža još vlažna. 

Gledano s financijske strane, ulja su vrlo isplativa jer se doslovce s par kapi može njegovati cijelo lice, uz to, ona ne sadrže sintetičke mirise, konzervanse, produkte nafte niti konzervanse već na kožu nanosite nešto što je prirodno.

 

ulje za lice odabir ulja prema tipu lica ulje za masnu kožu ulje za kožu sklonu aknama ulje od koštica grožđa ulje čajevca ulje nara ulje jojobe ulje marule ulje aloe vere

Još vijesti