Jutarnji selfie uz doručak

Možda ste među onima koji redovito preskaču doručak, bilo da ste ujutro lijeni ranije ustati, bilo da ste na nekoj dijeti i uvjereni ste (potpuno pogrešno) da ćete na taj način izgubiti kilograme.

Ipak su mnoga znanstvena istraživanja pokazala da se isplati uvesti jutarnje obroke u svoju rutinu. Zašto? Zato jer odmah ujutro dobivamo energiju i da ne govorimo kako doručak djeluje blagotvorno na kognitivne funkcije i mentalno zdravlje generalno.

No što uopće jesti ujutro?

Donosimo vam nekoliko finih i jednostavnih prijedloga, s kojima ne ćete ujutro potrošiti previše vremena, a s kojima ćete ipak zdravo započeti dan. 

1. Maslac od kikirikija s bananom

Za ovo će vam biti potrebna samo tri sastojka: kruh, 1 banana i teglica maslaca od kikirikija. Kruh možete tostirati (a i ne morate), namažete gore maslac od kikirikija i gore nabacate kriške narezane banane. Možete napraviti tako ili čak i napraviti mali sendvič. Maslac od kikirikija je dobar izvor proteina i dugo će vas držati sitima. U bananama ima pak kalija i vitamina C.

 

 

2. Personalizirana zobena kaša

Za pripremu zobene kaše trebat će vam doslovce 5 minuta. Nakon što ste je skuhali, u nju možete dodati što god vam padne na pamet, ovisno o sezoni ili o onome što imate u kuhinji: od trenutačno aktualnih jagoda, svježeg ili sušenog voća do orašastih plodova. Možete dodati med ili kakao. Sa ovakvim dodacima, zobena kaša je puno ukusnija nego kad se samo pripremi u kombinaciji s toplim mlijekom ili vodom.

 

 

3. Smoothie

Čak i ako ga niste uspjeli popiti kod kuće, možete ga ponijeti sa sobom i pijuckati putem. Kombinacije za smoothie mogu biti svakakve. Trebat će vam ili mlijeko ili jogurt, a od dodataka tu mogu ići sezonske jagode, banane, sjemenke i malo baby-špinata ili kelja. 

 

 

4. Jaja

Možete ih ispeći – same ili uz kombinaciju omiljene šunke, gljiva ili napraviti omlet od povrća. Možete ih i ostaviti da se kuhaju, dok vi obavljate jutarnju higijenu.

 

 

5. Slatka palenta

Za ovaj obrok trebat će vam koju minutu više vremena, ali je toliko ukusan da se svakako isplati. Skuhanoj palenti možete možete dodati žlicu meda, a ako volite – ubacite malo cimeta ili muškatnog oraščića. Možete (ali i ne morate) svojoj palenti dodati bobičasto voće.

 

 

ideje za doručak što za doručak doručak za tinejdžere doručak najvažniji obrok zašto ne preskakati doručak brzi doručak fini doručak

Još vijesti