Problematična koža

Koža vam je sklona aknama, pore su vam proširene, a ten vam se previše masti.

Ako ste se prepoznali u svemu ovome, morate obratiti pažnju na kozmetičke ili skin care proizvode, odnosno na sastojke koje stavljate na lice, a koji su zapravo komedogeni i mogu napraviti još više nereda na vašoj koži.

Takvi će proizvodi začepiti vaše pore, gdje će se taložiti sebum i nečistoće pa posljedično može doći do stvaranja mitesera i akni.

Evo što biste trebali zaobići ako imate problematičnu kožu.

1. Kokosovo ulje

Nedvojbeno je da kokosovo ulje ima niz zdravstvenih dobrobiti, ali ako imate masno lice, nemojte ga nanositi na svoju kožu. Naime, ono se ne apsorbira u kožu tako lako, pa može na površini zarobiti bakterije i mrtve stanice. Neke ga žene koriste za skidanje šminke, no bitno je da onda to ulje dobro isperete.

2. Kakao maslac

On nudi izvanrednu hidrataciju, ali poput kokosovog ulja – smatra se komedogenim sastojkom koji može začepiti pore. Stoga je svakako zgodniji za one ljude s prirodno suhom kožom.

3. Vazelin

Iako su mnoge TikTokerice oduševljeno pokazivale kako prije odlaska u krevet mažu kompletno lice vazelinom, a drugi dan se bude s mekanim i blistavim tenom, nemojte to raditi ako imate kožu sklonu aknama. Ovaj je postupak dobar za nekog tko ima suhu kožu, ali ne i za vas koji imate prištiće i mitesere. Vazelin je naime vrlo gust i kao takav začepljuje pore u kojima se talože ulja i mrtve stanice, što se na kraju može pretvoriti u prištić.

4. Silikon

Silikon je sastojak koji ćemo prije pronaći u makeup, nego u skincare proizvodima. Silikon možemo naći u mnogim primerima, stoga bi bilo dobro provjeriti na etiketi proizvoda sastojke, prije nego što neki proizvod kupimo i nanesemo na lice.

5. Lanolin

Lanolin je kompleksni emulgator dobiven od ovčje vune i on se nalazi u gustim i masnim kremama te se smatra jednim od najučinkovitijih sastojaka za usne, lice i kožu tijela koje vape za hidratacijom. No, takve kreme ipak prepustite osobama sa suhom kožom.

6. Benzaldehid

Riječ je o umjetnome mirisu koji koriste neki proizvođači šminke, a koji također može začepiti vaše pore.

7. Natrijev klorid

U proizvodima ima funkciju sredstva za zgrušavanje. Ako ste skloni kožnim nepravilnostima, a ako primjerice vaš puder ima ovaj sastojak na popisu, bilo bi dobro da ga sklonite iz kozmetičke torbe, jer itekako može prouzrokovati probleme.

koža sklona aknama miteseri i začepljene pore proizvodi koji uzrokuju začepljene pore komedogeni proizvodi komedogeni sastojci

Još vijesti