Njega lica

U moru informacija o njezi kože, osobito kada je riječ o borbi protiv akni, vjerujemo da si često preplavljena savjetima o tome što bi trebala raditi kako bi postigla čistu i zdravu kožu. Međutim, jednako je važno razumjeti što NE BI trebala činiti kako bi izbjegla pogoršanje stanja.

Dok mnogi traže savjete o učinkovitim tretmanima, ignoriranje onoga što treba izbjegavati može dovesti do frustracije i nepotrebnih dodatnih problema. U nastavku donosimo nekoliko bitnih radnji koje bi trebala izbjegavati kad je u pitanju njega kože.

Zagrljene djevojke Mapiranje lica: Mogu li akne koje se pojavljuju na određenom području ukazivati na druge probleme?

Ako želiš što manje reakcija i nepravilnosti na koži lica NEMOJ:

Nepotrebno dodirivati lice
Dodirivanjem lica prljavim rukama prenose se i razmnožavaju bakterije koje mogu pogoršati stanje kože. Izbjegavaj nepotrebno dodirivanje lica. Jednom kad osvijestiš koliko često to nesvjesno radiš, bit će ti se lakše kontrolirati i zaustaviti.

Izlagati lice suncu bez zaštite
Sunčeve zrake mogu izazvati hiperpigmentaciju i oštetiti kožu. izravni utjecaj sunca dokazano dovodi do ubrzanog starenja kože. Koristi zaštitni faktor kako bi spriječila dodatna oštećenja i usporila starenje.

 

 

Istiskivati akne i prištiće
Jedna od najvažnijih stvari koje treba izbjegavati je stiskanje ili cijeđenje akni i prištića. To može izazvati upalu, ožiljke i još više pogoršati stanje kože. Mehaničko je čišćenje najbolje prepustiti profesionalcima.

Gelovi za umivanje za akne Gelovi za umivanje za one koji imaju problema s prištićima i aknama – recenzije kažu da su ovi najbolji

Koristiti preagresivne proizvode
Iako se čini da bi takvi proizvodi mogli „ubiti“ naporne akne, prištiće i mitisere, agresivni proizvodi i proizvodi s visokim udjelom alkohola mogu isušiti kožu što ju onda potiče na proizvodnju više ulja kako bi se nadoknadila vlažnost.

Nanositi debele slojeve šminke
Teški makeup može začepiti pore i otežati koži da diše. Birajte lagane, nekomedogene formule kako biste smanjili rizik od pojave novih prištića.

 

 

Zanemarivati higijenu
Česta promjena posteljine, ručnika i redovito pranje lica ključni su za održavanje higijene kože i sprječavanje širenja bakterija.

Zanemarivati stručne savjete
Ako se akne ne poboljšavaju ili se pak pogoršavaju, ne zaobilazi stručnu pomoć. Dermatolog može pružiti personalizirane savjete i tretmane za liječenje svih stanja kože.

Misliti da je kraj svijeta
I za kraj, nemoj misliti da je kraj svijeta jer ti je lice prekriveno aknama ili nekim drugim nepravilnostima. Nije, ima puno gorih problema od toga, opusti se. Ako ti se čini da nikad neće proći, varaš se, proći će. Nije lako sada, ali ako budeš ustrajna u rješavanju, buduća verzija tebe će ti biti jako zahvalna!

Korisne, kao i nestručne savjete možeš pronaći na internetu, samo dobro pazi kome vjeruješ! Na društvenim mrežama puno je profila liječnika, kozmetičara, ali i samoprozvanih stručnjaka koji objavljuju sadržaj i savjete o njezi kože. Neki od njih ti mogu poslužiti kao putokaz ili svakodnevni podsjetnik za rutinu, ali nemoj se slijepo držati svega što čuješ i pročitaš.

 

Njega lica Skincare akne pristici Higijena koža

Još vijesti