Gledanje u ogledalo

Uspoređivanje s drugima je nešto za što smo svi krivi. Uspoređujemo se s drugima, nekada čak i nesvjesno. U tome nam itekako pomažu društvene mreže i količina vremena koju provodimo na njima.

Nećemo za ovo u potpunosti kriviti društvene mreže jer uspoređivanja je bilo i prije Instagrama i TikTok, ali ne toliko intenzivno koliko ga ima danas. Društvene su mreže „pomogle“ da nam pojačaju osjećaj kao da smo ružniji, manje uspješni ili manje zanimljivi od drugih. Uspoređivanje s drugima može biti čak i dobro za tebe dok je u granicama normale i dok to ne postane opsesija. Dok su ti drugi motivacija da ti budeš bolja i dok te inspiriraju da se potrudiš i radiš na sebi, tada je uspoređivanje dobra stvar. Većina ipak pretjera i zapravo se osjeća lošije nakon što se uspoređuje s drugima jer si postavljamo prevelike kriterije i preoštri smo prema sebi. Imamo 7 dobrih razloga zašto uspoređivanje nije dobra ideja.

1.Uspoređuješ se s verzijom na društvenim mrežama, a ne stvarnom tom osobom
Jedna stvar koju trebaš imati na umu je da NITKO na društvenim mrežama ne pokaže 100% sebe. Pokazat će dio sebe, a dio će ostati privatan i nikad ga nećeš vidjeti. Zato nema smisla uspoređivati se s tom osobom. Ti se zapravo ne uspoređuješ s nekim, nego s verzijom te osobe koja može i ne mora biti prava i realna.

2.Bespotrebno gubljenje vremena i energije
Uspoređivanje s drugima je gubitak energije. Zašto se fokusirati na druge, a ne na sebe? Čemu sjediti, skrolati Instagramom i biti ljubomorna na druge. Kako je to dobro za tebe i kakve koristi imaš od toga? Jer upravo je to smjer u kojem uspoređivanje najčešće ode – ljubomora.

Slika nije pronađena Nemoj uspoređivati svoju vezu s tuđima – jer svi sve uljepšavaju! Ovo su 4 stvari o kojima parovi lažu drugima

3.Loša navika koja te čini nesretnom
Uspoređivanje je loša navika koja ti ne treba i koje se trebaš riješiti čim prije. To će te samo činiti nesretnom i nezadovoljnom. Zašto bi si to htjela sama raditi?

4.Svi smo različiti
Jedna stvar koju trebaš imati na umu je da smo svi različiti. Imamo različita tijela, različite živote, različito godina i različite vještine. Uspoređivati se s nekim tko je tvoja potpuna suprotnost nije dobra ideja, jer koliko se god trudila, nećeš uspjeti biti kao oni. Od toga nećeš imati baš ništa osim što ćeš postati frustrirana.

5.Ignoriraš svoje unikatne vrline i vještine
Baš zato što smo svi različiti, svatko ima nešto u čemu je dobar i po čemu je poseban. Uspoređivanjem s drugima i fokusiranjem na njihove kvalitete, zaboravljaš i ignoriraš svoje vlastite kvalitete. Koja šteta!

6.Koliko se god trudila, nikada nećeš biti ta osoba, jer si ti TI
Ti si ti, a ona je ona. Nikada nećeš moći biti ONA koliko se god trudila. Život osobe je puno više od onoga što ti vidiš o njoj. Osim ako ju ne znaš privatno, ne znaš kako zapravo izgleda njen život. Čak i da znaš, zašto bi htjela biti kopija ili netko drugi. Ti kao TI si sigurno genijalna, samo trebaš pronaći svoje vrline i vještine.

Zalazak sunca Male navike zbog kojih ćeš biti uspješnija od drugih: S ovih 15 možeš početi već sada

7.Biti netko drugi te neće učiniti sretnom
Misliš da ćeš biti sretna ako postaneš više kao ta osoba s kojom se uspoređuješ? Ti vidiš samo pozitivne strane, ali sve ima i svoje negativne strane. To ti ne garantira sreću. Uvijek mislimo da je negdje drugdje bolje i da je nešto drugo bolje.

uspoređivanje s drugima loša ideja zašto se ne uspoređivati razlozi Loša navika nema smisla uspoređivati se s drugima

Još vijesti