Selfie time

Vrlo vjerojatno su vas kroz život upozoravali na egoiste i sebičnjake kojima nitko i ništa nije toliko bitno kao oni sebi sami. Možda ste pročitali i kakav članak ili stručnu analizu kojom se navode razlozi zašto je takve ljude najbolje zaobići u širokom luku.

No, što ako ste baš vi ta osoba, taj narcis, s toksičnim crtama ličnosti? Iako postoje različite vrste narcizma, generalno rečeno - njega karakterizira prenapuhan osjećaj sebe i smanjena sposobnost empatije prema drugima.

Ovo su neki od jasnih znakova da ste možda narcis. 

1. Ne znate slušati

Da li u razgovoru s drugima stvarno slušate ono što imaju za reći, što ih muči, tišti ili što o čemu misle? Ono što vi želite i imate reći uvijek nekako prevagne i postane glavna tema. Druge jednostavno smatrate preglupima i njihove su vam priče previše nevažne. 

2. Sve se vrti oko vas

Vi znate bolje i vi ste ti koji ste najzanimljiviji. Kako biste ostali u središtu pažnje, nećete se libiti preuveličavati sebe i svoja postignuća. Možete uljepšati priče, kako biste impresionirali. Svjesni ste koliko puta u društvu zapravo prikazujete idealiziranu verziju sebe, u strahu da niste dovoljno dobri i kako biste zadivili.

3. Vaše ambicije nemaju granice

Poslovica kaže da se i preko trnja ide do zvijezda, no vi biste na tom putu mogli prekoračiti i leševe. Uvjereni ste da ste prirodno jedinstveni i da zaslužujete najbolje. Jeste li pomalo opsjednuti statusnim simbolima, volite li se družiti samo s onima preko kojih možete doći do nečeg, imate li potrebu da vam se ljudi oko vas dive? Ako na ovo imate potvrdne odgovore, znate što to znači.

4. Iskorištavate ljude

Nemate empatije. Manipulirate i maltretirate one koji su vam se našli na putu, jer se sve vrti oko vas. Nemate osjećaj grižnje savjesti, jer vaše su potrebe i želje najbitnije.

5. Uvijek morate pobijediti

Da li je bila u pitanju obična partija šaha ili uspjeh u flertu, ali uvijek i svugdje morate pobijediti - u svim domenama. Morate se pokazati superiornijima. Nema veze što je netko u nečem uspio, vi taj uspjeh morate potkopati i staviti sebe u prvi plan sa svojom pričom. Vi morate biti najbolji, najjači i najljepši. 

6. Strašno brinete o tome što drugi misle o vama

Iako se činite kao vrlo samopouzdani i kao netko koga nije briga za tuđe mišljenja, zapravo je totalno suprotno. Itekako se brinete da drugi o vama imaju tu idealiziranu sliku koju pokušavate održati.

7. Nikad za ništa niste krivi

Odbijate li odgovornost za svoje pogreške i pokušavate li prebaciti krivnju na nekog drugog. Čak i ako vas suoče s više nego jasnim dokazima da ste pogriješili, izvlačit ćete se da ste to učinili zbog drugih.

8. Dobri ste s onima koji vam se dive

Onog trenutka kad vas se netko usudi preispitati ili kritizirati, vaši dobri odnosi postaju stvar prošlosti. Možete biti dobri samo s onima koji vas vole i koji vam iskazuju poštovanje.

 

narcis jeste li narcis znakovi da ste narcis

Još vijesti