Narcis

Narcis je u grčkoj mitologiji bio lijepi mladić iz Tespije koji se zaljubio u vlastiti odraz u jezeru.

Po definiciji, narcis je netko tko ima poremećaj koji karakterizira preneglašeni osjećaj samovažnosti, netko tko ima ogromnu potrebu za divljenjem okoline te nema empatije prema drugim osobama.

Donosimo ti nekoliko stavki po kojima ćeš prepoznati je li tvoj dečko možda narcis. S takvim je što jednostavnije čim prije prekinuti vezu, jer ćeš si spasiti vrijeme i sačuvati živce.

1. Najviše je fasciniran sam sa sobom

Svaka priča počinje i završi s njim. Želiš mu nešto ispričati, što te muči ili veseli, ali jednostavno fokus uvijek završi na njemu. Tvoje će osjećaje odbaciti, kao i razmišljanja. Možda će ti i reći da pretjerano reagiraš pa onda ti još kreneš s propitkivanjima sebe.

2. Šarmantni su i njihova dostignuća su uvijek bolja od tuđih


Ljudi ga vole, jer je toliko šarmantan. Vrlo lako stupa u komunikaciju s novim ljudima gdje redovito osvaja simpatije. Pred nepoznatima voli čak i preuveličavati svoje zasluge, talente ili sposobnosti, samo kako bi se pokazao najboljim. On nastoji biti vođa u svojem okruženju, traži obožavatelje, voli biti u središtu pozornosti djevojaka i želi u svemu nadmašiti sve ljude u svojoj okolini.


3. Uvijek si ti kriva za probleme

Odbija preuzeti svoj dio odgovornosti. Čak i onda kad je gadno zabrljao, on će manipulatorski ukazati kako si ti kriva za razvoj događaja. Od njega ne možeš čuti riječ „oprosti“. Umjesto toga, dobivaš tretman tišinom, kako bi te naučio pameti za idući puta. U principu, on ima toliko malo samopouzdanja, da ga svaka tvoja kritika duboko pogađa, ali ti to ne može priznati. To je tip dečka koji te zna natjerati tako da ćeš napraviti sve da mu ugodiš, ali on to svejedno neće cijeniti.


4. O bivšima… Sve najgore

Iz njegovih priča o bivšima zaključuješ kako su sve one bile nestabilne i lude. Časti ih svakakvim pogrdnim imenima samo kako bi ispao kao žrtva ili heroj. Naravno, u tom kontekstu izostavlja spomenuti kako se on ponašao u vezi. Možda je i točno da mu se cura ponašala ludo, ali to je samo zato što bi i mentalno najjača osoba u vezi s narcisom mogla poludjeti.

5. Ima duple standarde

On vjeruje da se sva pravila ne odnose na njega. Naljuti se na tebe, ako se čuješ ili dopisuješ sa svojim prijateljem iz djetinjstva, dok on smije flertovati sa drugima. Šalje poruke bivšim curama, nabacuje komplimente frendicama i održava svoj krug „obožavatelja“, međutim, tebi to isto nikad nebi dopustio.

6. Nešto ti tu smrdi, ali ne znaš točno što

Najjače oružje svakog narcisa i manipulatora je to da će ti promijeniti percepciju realnosti. Možda i sama nemaš dovoljno samopouzdanja, a on je to nanjušio. Služi se takvim lažima, nerijetko pribjegava verbalnom zlostavljanju i omalovažavanju, tako da se pored njega osjećaš anksiozno i nesigurno.

Ako si prepoznala neke od ovih karakteristika na svom dečku, bilo bi dobro da se makneš iz ove toksične veze, još dok je vrijeme. Možeš tražiti savjet ili pomoć od prijateljice, mame ili kakve druge osobe od povjerenja s kojima ćeš moći popričati o svome problemu.

 

kako prepoznati narcisa narcis toksična veza manipulator dečko narcis

Još vijesti