Odjeća razbacana po sobi

Sustav brze mode podrazumijeva jeftinu i masovnu proizvodnju odjevnih predmeta i modnih dodataka po niskoj cijeni, a koji idu u korak s aktualnim trendovima.

Nećemo se lagati, koliko puta vidimo neki odjevni predmet ili promatramo stil odijevanja neke influencerice te želimo nositi odjeću baš poput nje. Kako su nam neke stvari često puta financijski nedostupne, spremni smo žrtvovati kvalitetu za nižu cijenu i veću raznolikost.

Možda ćemo radije kupiti 5 majica koje su trenutačno u trendu, nego jednu klasičnu po cijeni ovih 5, ali koje bismo možda mogle nositi nekoliko narednih godina.

Zašto je brza moda problem?

Brza moda zagađuje okoliš. Cijeli opskrbni lanac koji stoji iza proizvodnje odjeće zahtijeva ogromne količine energije i resursa, što pridonosi zagađenju zraka, vode te emisiji stakleničkih plinova. No, iza odjeće koja je neobično jeftina, stoji obično i iskorištavanje dječje radne snage, iskorištavanje radnika, niske plaće i kršenje radničkih prava.

Zašto je brza moda loša po naš stil i ormar?

Ako vas već ne brine što je vašu majicu šivalo neko dijete iz zemlje trećeg svijeta za par dolara ili ako vas uopće ne brine onečišćenje okoliša, možda će vas „cimnuti“ to što brza moda zapravo nije dobra po vaš stil niti ormar. Za početak, ako pratite modu i slijepo kopirate sve one trendove koje ste vidjele po društvenim mrežama, a zapravo niste niti sigurne kako vam to odgovara, možda ste netko tko uopće nema vlastitog stila. Moda je prolazna, a stil je vječan. Nemojte slijepo slijediti trendove, već poradite na izgradnji vlastitog modnog stila. 

Outfit Tvoj stil odijevanja i nije baš nešto? Ovako ćeš ga popraviti u 6 koraka ako prestaneš pratiti trendove

Iako vam se ponekad čini da ste kupovinom nekog odjevnog predmeta iz brenda brze mode uštedjele, dugoročno ste potrošile više. Ono što imate u ormaru vrlo vjerojatno je u trendu samo ove sezone i vrlo vjerojatno je toliko slabo i loše, da niti ne možete nositi dulje niti češće, jer se već nakon prvog pranja raspada po šavovima.

I sada se vi možda sami sebi činite kao mali i nevažni kotačić koji ne može promijeniti pravila igre u velikoj modnoj industriji. Svi moramo snositi svoj dio odgovornosti pa evo što biste mogli učiniti kako biste smanjili problem brze mode:

  • Odaberite sporu modu, kupujte onu odjeću koja je možda skuplja, ali više izdrživa i koja spada u klasične komade. Dobre traperice u kojima se osjećate ugodno ili klasična bijela košulja nešto je što neće tek tako izaći iz mode.
  • Ako znate da vam neki odjevni komad treba samo jednom, npr. haljina za neku svečanu prigodu, radije je iznajmite ili posudite, nego da kupujete nešto što ćete nositi samo jednom i nakon nekog vremena baciti u koš za smeće.
  • Imate li nešto što vam se ne sviđa ili vam ne stoji jer ste smršavili ili se udebljali? Pokušajte organizirati zamjenu odjeće s bliskom prijateljicom. Tako ćete i vi i ona imati nove stvari, a bez da ste potrošile cent.
  • Nemojte se libiti zaviriti u second hand dućane. Oni mogu skrivati prave modne dragulje, samo trebate biti uporne u traženju i otići unutra bez ikakvih predrasuda. Kupovinom u second handu nećete izgledati kao velika većina cura na ulici te ćete imati odjevne predmete kakve nitko nema.
  • Istražite u svojem ormaru. Možda se tamo skrivaju odjevni predmeti koje ste zaboravile i koje možete bez problema uvesti u svoj stil. Budite kreativne, slobodno ih preradite ili prepravite.
  • Ona roba koja vam je višak, možete uvijek prodati ili donirati kome je potrebno.

brza moda spora moda onečišćenje okoliša zbog modne industrije modna industrija i iskorištavanje radne snage

Još vijesti