Brza moda

Vjerojatno znaš kako modni trendovi uvijek dolaze i odlaze, ali bitno je razmotriti je li odjeća koju kupuješ kvalitetna, ali i u kojim je uvjetima skrojena. No, što to zapravo znači i kako možemo pravilno postupiti  kad je u pitanju ono što nosimo?

Garderoba Želiš imati predobre outfite uz minimalan napor? Ovih 5 osnovnih komada moraš imati u ormaru

U najjednostavnijim riječima, održiva i etička moda je moda koja je dobra za planet, ali i za tebe. Da bi počela donositi svjesnije odluke o odjeći koju kupuješ (i nosiš trenutno), možeš si postaviti dva pitanja: kako je ova stvar napravljena i tko ju je napravio? Čak i to može izgledati malo preplavljujuće, pa evo nekoliko stvari koje možeš pratiti ako želiš učiniti svoj ormar ekološki prihvatljivijim.

Sve je u etiketi

Mala etiketa na našoj odjeći koju često zaboravljamo pročitati zapravo može puno pomoći kad je riječ o snalaženju u održivom stilu. Može ti reći od čega je tvoja odjeća napravljena, jer mnogi materijali i tekstili poznati su po stvaranju više štete nego koristi za okoliš. Konvencionalna pamučna tkanina, iako je osnovni komad u mnogim ormarima, zahtijeva puno vode i pesticida kako bi rasla, stoga odaberi organski uzgojeni pamuk umjesto toga. Tkanine poput organskog konoplje, organskog lana i bambusa također su bolja opcija. Etiketa također može reći gdje je u svijetu odjeća napravljena, stoga provjeri je li mjesto poznato po plaćanju zaposlenicima pravedne plaće i jesu li tvornice zdrave i sigurne za radnike.

via GIPHY

 

Kupuj kvalitetno: održiva moda naspram brze mode

Uspon „brze mode“ znači da su komadi temeljeni na trendovima lakši i povoljniji za doći do njih nego ikad prije. Ali prije nego što pritisneš „dodaj u košaricu“ na majici jeftinijoj od šalice kave, razmisli o tome koliko te stvarno može koštati. Rade li radnici u opasnim ili iskorištavajućim radnim mjestima? Ili okoliš pati jer su tijekom proizvodnje korištene otrovne kemikalije? Moda temeljena na trendovima obično je i loše kvalitete, te je vjerojatnije da će završiti na smetlištu (ili u odlagalištu otpada) nakon samo jednog nošenja. Kupnja odjeće koja je napravljena da traje (poput onih klasičnih komada koje ćeš uvijek nositi sezona za sezonom) može puno pomoći okolišu.

via GIPHY

U zaključku, važno je shvatiti da odjeća koju nosimo ne utječe samo na naš osobni stil, već i na planetu Zemlju. Održiva i etička moda nije samo trend, već i nužnost za očuvanje okoliša i društva. Postavljanje pitanja o tome kako je odjeća proizvedena i tko ju je napravio postaje ključno u procesu donošenja svjesnih odluka pri kupnji. Etiketa na odjeći igra važnu ulogu jer nam pruža informacije o sastavu materijala te o uvjetima proizvodnje. Kupnja kvalitetne odjeće, izbjegavanje brze mode, i podržavanje marki koje se zalažu za održivost predstavljaju korake prema stvaranju ekološki prihvatljivijeg ormara. Kroz male promjene u načinu kupnje i odabira odjeće, svatko od nas može doprinijeti očuvanju planeta i podržati pozitivne promjene u modnoj industriji.

Outfit Odjeća koju možeš kupiti bez grižnje savjesti: 15 komada koji su klasici koji se uvijek nose

 

brza moda etika održivost Moda odjeća

Još vijesti