Novogodišnje odluke

Na kraju svake godine nadobudno slažemo listu novogodišnjih odluka, a na kraju ih se držimo svega tjedan dana. Možda i ti radiš listu na krivi način i donosiš prilično nerealne odluke zbog kojih onda brzo izgubiš entuzijazam. Evo kako to promijeniti!

Lista novogodišnjih odluka ti itekako može biti od koristi da tijekom sljedeće godine ispuniš neke svoje ciljeve, da se pokreneš i da se motiviraš. Da bi stvarno i imala koristi od liste koju složiš, ona mora imati smisla za tebe i biti realna. Ne možeš ju prepisati od nekoga ili stavljati jako nerealne ciljeve. To te neće motivirati jer ćeš vidjeti već kroz prvih tjedan dana da nema šanse da ih ostvariš. I tako ćeš odustati od svega. Zato ove godine složi listu koje ćeš se stvarno i držati. Da bi ona bila što bolje, kod osmišljavanja svojih novogodišnjih odluka, vodi se ovim savjetima.

1.Uključi na nju i neke veće i manje odluke
Ako će ti sve odluke biti neke velike onda bi mogla osjećati preveliki pritisak i počet će ti se činiti da ne vidiš nikakav napredak. Jer za puno velikih odluka, napredak dolazi polako. Zato je pametno napraviti kombinaciju manjih i većih odluka. Ako ćeš se držati i tih manjih odluka, prije ćeš vidjeti da se nešto događa i to će te motivirati da ne odustaješ.

2.Ciljaj visoko, ali budi realna
Donesi odluke koje su i nešto veće, ali i kod njih pazi da si realna. Nema smisla donijeti odluku za koju nema teoretske šanse da se ispuni. Razmisli postoji li stvarno način da se ta odluka ispuni i da je se držiš. Ako postoji i najmanja šansa za uspjeh, čak i ako odluka zvuči jako nerealno, stavi ju na papir. S druge strane, ako zvuči totalno neizvedivo, onda nemoj.

3.Izađi iz svoje komfor zone
Nemoj samo razmišljati o stvarima koje ćeš lako ostvariti. Dodaj i neke odluke koje će ti biti izazov i za koje ćeš se morati malo potruditi izaći iz svoje komfor zone. Donositi odluke kojih bi se zapravo ionako sigurno držala, nema smisla.

4.Složi ju po kategorijama
Nije bitno koliko imaš odluka, ali možeš ih kada pišeš pisati po kategorijama i tako bi ti moglo biti lakše i smisliti odluke. Škola, ljubav, prijatelji, zdrave navike, mentalno zdravlje…to su sve kategorije koje možeš imati.

5.Umjesto da ju napišeš, napravi ju u obliku kolaža sa slikama
Neki su više vizualni tipovi pa mogu složiti svoju novogodišnju listu odluka i kao kolaž. Tvoja motivacijska ploča! Pronađi na internetu slike koje prikazuju odluke koje bi donijela i složi ih u kolaž. Možeš ih staviti kao pozadinu na svoj kompjuter ili mobitel da ih uvijek vidiš i da te to cijele godine svaki dan podsjeća na ciljeve koje želiš ispuniti. Otiđi i korak dalje pa sve te slike isprintaj i stavi ih na pano u sobi.

 

 

6.Nemoj napraviti predugačku i staviti na nju 100 stvari
Iako smo rekli da ju možeš složiti po kategorijama, to ne znači da ćeš u svaku kategoriju staviti 20 odluka i na kraju ih imati 100. Tako ćeš se pogubiti sama u svojim odlukama i brzo ćeš odustati od njih. Imaj ih 10, i to je dovoljno! Bitno je ne pretjerati jer bi ti to moglo biti kontraproduktivno.

7.Nemoj ponavljati odluke od ove godine
Odluke koje si donesla za ovu godinu – zaboravi. Pogotovo ako su to odluke koje nisi ispunila. Samo će ti visjeti nad glavom i podsjećati te na neuspjeh. To ti ne treba. Okreni novi list papira i donesi neke nove odluke za sljedeću godinu. Možeš malo izmijeniti one od prošle godine, ako ti se neka baš sviđa, a od nje si odustala. Za 2023. godinu ju malo pojednostavi i pokušaj tako.

novogodišnje odluke nova godina 2023 odluke kako donijeti donošenje odluka kako se donose novogodišnje odluke

Još vijesti