Mean Girls

Iako se kao moderno društvo borimo protiv toga, ali kroz život ćete se prije ili kasnije susresti s mizoginijom, kao svojevrsnim oblikom predrasuda ili mržnje prema ženama.

Spolna diskriminacija i seksualna objektivizacija očituju se još uvijek u raznim sferama života pa nema gore kad kao cura svojim izjavama još podupirete takve stavove i takav način razmišljanja.

Koje su to toksične izjave o ženstvenosti koje kao cura nikad ne biste trebali uputiti drugim curama, jer su generalno na štetu cijelom ženskom rodu?

Možda u tom momentu želite uzdići sebe, ali zapamtite da nije način da gazite druge cure, kako biste se istaknule i dugoročno si radite „medvjeđu uslugu“.

1. Ja nisam kao druge cure

Iako se svi vole osjećati posebnima, ali kakva je to izjava? To implicira da postoji nešto suštinski manjkavo kod ženskog roda i da ste vi kao cura iznad svega toga. Svojom izjavom naglašavate stereotip da su cure toliko loše pa se evo sad vi, imate potrebu distancirati od vlastitog spola i roda. Djevojaka je na svijetu milijarde i svaka od njih je posebna. Svojom izjavom navodite i druge cura da povjeruju kako mogu bolje proći u društvu i u očima muškog roda, ako osuđuju ženski rod u cjelini.

2. Cura je luda

Svatko ima emocije, a implicirati da je cura iracionalna ili nerazumna samo zato što je izrazila vlastite osjećaje, samo je odraz stereotipa da su žene emotivnije od muškaraca. Ne samo da je to loše za ženski rod, nego je loše i po dečke, jer na neki način podupire tvrdnju da muškarci ne pokazuju osjećaje.

3. Sigurno ima one dane u mjesecu

To je još jedna krajnje uvredljiva izjava, jer implicirate da su cure kao bića pod utjecajem hormona nesposobne donijeti racionalne odluke. Ako je cura eksplodirala i pukla, vrlo vjerojatno za to ima i dobre razloge. Biste li isto reagirale da vidite dečka s sličnom reakcijom ili biste zaključile kako je on pravo muško, jer se zna zauzeti za sebe. Usput, dečki su isto tako bića koja isto tako imaju hormone i mogu biti poprilično loši u kontroliranju istih.

4. Baš je… (i neka od klasičnih uvredljivih naziva)

Nerijetko se na cure koje su ambiciozne, snažne i imaju standarde i ciljeve u životu, lijepe svakakvi nazivi. To im daju dečki koji ih nisu mogli osvojiti ili pak druge cure koje su ljubomorne na njih. To je nažalost postalo toliko rašireno, da s kulturom glazbe, filma i kroz društvene medije svakakvi pogrdni nazivi za cure zapravo označavaju sve one djevojke koje imaju hrabrosti reći svoje mišljenje i ne boje se živjeti po svojim pravilima. Ako nemate baš ništa drugo lijepog reći o toj djevojci, nemojte je niti vrijeđati. 

5. Ružna je bez šminke ili tko zna što se krije ispod „slojeva fasade“

Ljepota je u oku promatrača i o njoj je teško raspravljati jer je vrlo subjektivan pojam. Činjenica je da sve cure izgledaju dobro sa šminkom ili bez nje. Neke od cura je nose kako bi imale više samopouzdanja ili jednostavno zato što uživaju u svojoj makeup rutini. Tako ružnim komentiranjem tuđeg izgleda samo pokazujete svoju lošu stranu i vlastitu nesigurnost, jer curi o kojoj ste ružno komentirali, samo negdje duboko u duši zavidite.

6. Ona se ne ponaša ili ne izgleda ko cura

Među milijardama cura i žena na ovoj planeti, kako utvrditi pravilo kako bi trebala izgledati ili ponašati se „prava cura“. Čini li vas manje ili više curom ako se svako jutro našminkate i depilirate ili ako uopće nemate pojma što je to maskara. Trebamo prestati obezvređivati jedna drugu i pustiti da budemo ono što jesmo, bez osuđivanja i bez nametnutih društvenih predrasuda o tome kako bi se cura trebala ponašati ili izgledati. Jednako je uredu ako primjerice volite nogomet, boks, popravljanje auta ili štikle i modu - vaši vas izbori ne čine manje ili više ženstvenom. 

 

 

 

najgore stvari koje cura može reći o curi nisam kao druge cure toksične izjave o ženstvenosti toksične izjave o curama

Još vijesti