Zaboravljivost

Pamćenje je nevjerojatna stvar. Možete se u detalje sjećati onog što se dogodilo pred 3 godine na nekom rođendanu i u potpunosti zaboraviti gdje ste to jutros mogli ostaviti ključeve.

Iako se problemi s pamćenjem, odnosno zaboravljanjem pripisuju starijoj generaciji, ni mi mlađi nismo baš imuni na ovu pojavu. Zaboravljamo, ne sjetimo se ili se negdje izgubimo u našoj memoriji stvari poput datuma rođendana, danih obećanja ili zadataka koje smo morali napraviti.

Jesu li se ljudi koji vas okružuju već naviknuli da ste i vi među onima koji zaboravljaju? Ako ste i sami svjesni svoje navike zaboravljanja, provjerite da nemate neke navike s naše liste, koje se na prvu čine bezazleno, ali zapravo mogu biti krivac za to što ste zaboravljivi.

1. Nedovoljno spavate

Provodite li i vi sitne noćne sate skrolajući besciljno po društvenim mrežama ili možda gledate po nekoliko epizoda serije sve do zore? Naravno, drugi dan morate ustati, jer ipak imate neke obveze i tako svoj organizam lišavate sna. Samo neprekinut i normalan san od minimalno 8 sati omogućava našem mozgu da se oporavi. Nedostatak sna narušava sposobnost pamćenja, a to su potvrdila mnoga znanstvena istraživanja. Stoga, vodite računa o minimalnih 8 sati spavanja svake noći, kako vas ne bi mučio problem s koncentracijom.

2. Previše multitaskinga

Ok, mi cure smo sposobne obavljati više stvari odjednom. Možemo pričati s frendicom na mobitel, gledati seriju, istodobno se šminkati i kroz prozor promatrati što radi zgodan susjed. No, sposobnost istovremenog razmišljanja o nekoliko stvari lišava nas toga da se pažljivo usredotočimo na jednu stvar. Mozak je preopterećen, što smanjuje sposobnost pohranjivanja važnih informacija u glavi. Stoga, ako želite spriječiti ovaj problem, radite stvari jednu po jednu. Možete si olakšati tako što ćete u neki rokovnik zapisivati što sve morate obaviti toga dana.

3. Nedostatak sporta

Provodite li i vi većinu slobodnog vremena od fotelje do fotelje ili zavaljeni u krevet? E pa sjedilački način života i nedovoljno kretanja mogu također biti krivac za to što slabije pamtite. Stvar je vrlo jednostavna – tjelesna aktivnost povećava dotok krvi, kako u mišiće, tako i u mozak, opskrbljujući ga s potrebnim hranjivim tvarima. Stoga, pokrenite se i barem jednom dnevno lijepo nekud prošećite.

4. Prekomjerno uživanje u alkoholu

Obožavate li svaki tjedan partijati i pri tome ispijati znatne količine alkoholnih pića? E pa alkohol negativno utječe na moždane stanice, a sukladno tome, konzumacijom alkohola, smanjuju se i vaša sposobnost pamćenja. Alkohol utječe na kratkoročnu memoriju usporavajući međusobnu komunikaciju živaca u dijelu mozga koji se naziva hipokampus. Kad se normalna nervna aktivnost uspori, može doći do kratkoročnog gubitka pamćenja. Vrlo je jednostavno, nemojte piti, zabaviti se možete i bez alkohola.

5. Pušenje

Baš kao ni alkohol, tako ni cigarete nisu dobre po naše moždane stanice. Kronična izloženost nikotinu čini nas zaboravljivima, jer on remeti moždane mehanizme povezane s učenjem i pamćenjem. Stoga, nemojte pušiti, a ako ste nepušač, jednostavno se pokušajte maknuti, ako se nalazite u društvu gdje se puši. 

6. Stroge dijete

Postoje posebne namirnice koje povoljno utječu na sposobnost pamćenja, poput ribe, određene vrste povrća, bobičastog voća ili čokolade. Jeste li se prepustile nekim super strogim dijetama sa željom da skinete kilograme? E pa prestanite s tim, jer ne samo vašem tijelu, već i mozgu treba uravnotežena prehrana.

7. Zbrka u životu i neorganiziranost

Naša okolina utječe na nas više nego što mislimo. Ako vam je soba i dom u neredu, ako vam je raspored kaotičan i nepredvidljiv, ako nemate jasnog popisa zadataka ni obveza, nije ni čudo što vam je u glavi „košmar“ i što sve zaboravljate. Pospremite svoj prostor, pokušajte zapisivati i napraviti si neke dnevne ili tjedne rasporede. Vidjet ćete kako će se pamćenje popraviti.

rupe u pamćenju zašto smo zaboravljivi zašto sam zaboravljiva navike zbog kojih smo zaboravljivi ne sjećati se ne sjetiti se

Još vijesti