Vođenje dnevnika

Galerija fotografija na mobitelu svojevrsni je vizualni dnevnik naših života. Zamisli kako bi bilo dobro imati i pisani zapis svih tih uspomena!


U tinejdžerskim danima, pogotovo u vremenima bez mobitela, dnevnik je bio sveti gral u koji su se zapisivali najsočniji tračevi, neuzvraćene ljubavi, svakodnevne simpatije, sve tegobe i uspjesi u jednom turbulentnom tinejdžerskom životu. Najveća je tragedija bila kad bi netko neovlašteno povirio u sveti gral, e to je bilo neoprostivo! Taj dnevnik (ako u međuvremenu ne bi bio spaljen) svoju bi punu vrijednost dosegnuo tek kasnije., kad bi autor s odmakom vremena ponovo prolistao njegove stranice.

Emili Dragaš Pisanje dnevnika je navika koja nam svima treba: Emili Dragaš je pokazala što piše u svoj

Zamisli kako bi bilo dobro da za 5, 10, 15 godina možeš pročitati svoj trenutni tijek misli: sve što te muči, tišti, usrećuje, ispunjava i sve što želiš postići u budućnosti. Bilo bi cool, zar ne? Neka ti to bude početna motivacija, a u nastavku saznaj kako započeti i održati vođenje dnevnika.

 

@bells.og keeping a few nice messages i received here and on ig with me 🫶🏻 thanks for the love always #foryou #fyp #journal #journaling #journalwithme #journalideas #journalprompts #pinterestaesthetic #booktok #taylorswift ♬ seven - elle :)

 


Savjeti za vođenje dnevnika – kako početi?

1. Pronađi svoj motiv
Prije nego što uopće dođeš u doticaj s dnevnikom, na komad papira napiši barem 3 razloga zašto te journaling privlači i zašto želiš započeti s pisanjem. Možeš ih napisati u obliku natuknica, paragrafa ili pričice pa si usput osvijestiti koji ti stil pisanja najviše odgovara.

2. Odredi gdje ćeš pisati
Ovo podrazumijeva dvije stvari: gdje ćeš pisati u smislu gdje ćeš zapisivati svoje misli – u staru bilježnicu, neiskorišteni rokovnik, dnevnik s predlošcima kupljen u knjižari… i gdje, na kojem mjestu, možeš sebe zamisliti da pišeš dnevnik. Ne mora postojati određeno mjesto za pisanje dnevnika, ali za početak je bitna vizualizacija. Pronađi si kutak gdje ćeš započeti.

3. Razmisli koji ti dio dana najviše odgovara za pisanje
Razmisli jesi li osoba koja ujutro osjeća najveći mir i voli si posložiti misli odmah na početku dana ili si osoba koja popodne ili večer koristi za odmaranje i smirivanje misli. Ovo možeš i testirati – probaj nešto zapisati ujutro, popodne i navečer i uvjeri se kad ti pisanje najviše paše. Možda ćeš htjeti kroz dan i nekoliko puta uzeti dnevnik u ruke kako ne bi nešto zaboravila zapisati.

4. Uzmi fizički dnevnik, opipaj stranice
Nakon što si odredila svoj dnevnik, uzmi ga i sjedni na svoje mjesto. Ako želiš možeš ga malo dotjerati, ukrasiti korice, rasporediti poglavlja po mjesecima, oslikati stranice… Kad si spremna, otpij gutljaj kave ili čaja i započni pisati uvod – to može biti crtica o tebi, pjesmica, posveta, monolog – što god poželiš, dnevnik je tvoj!

Pisanje dnevnika Pisanje dnevnika: 6 razloga zašto svoje misli moraš ostaviti na papiru

5. Daj si obećanje da ćeš pisati svaki dan
U početku bi bilo idealno kad i se obvezala da prva dva-tri tjedna pišeš baš svaki dan bez preskakanja. Nemoj da ti bude teško, znaš i sama da za stjecanje navika treba vremena. Ako će ti biti lakše, možeš si u svoj novi dnevnik zapisati brojeve dana pa ih križati. U svakom slučaju, pokušaj ne shvatiti dnevnik kao još jednu obvezu nego kao razbibrigu.

 

 


6. Ne zamaraj se pravilima
Kad počneš pisati, pusti svoje misli da kroz olovku pređu na papir – bez filtera, bez stilskih figura, sirovo i ranjivo. Ne pišeš dnevnik da bi zadivila nekoga, pišeš ga isključivo za sebe. Ne razbijaj glavu pravopisom, gramatikom i ostalim pravilima. Neka to bude sigurno mjesto za tvoje misli i osjećaje. Zbrku u glavi premjesti na papir i gledaj kako se sve polako kristalizira i dovodi u red.

7. Piši kao da nitko neće pročitati
Znaš kako kažu, pleši kao da nitko ne gleda. Ti piši kao da nitko ne čita. Nemoj pisati svoj dnevnik kao da će ga jednog dana netko pronaći i objaviti. Piši ga kao da ga nitko nikad neće pročitati pa čak ni ti sama. Ne moraš započinjati poglavlja s „Dragi dnevniče“ i izražavati se kao da pišeš dramski komad. Ako to želiš, samo daj, ali nemoj misliti da MORAŠ. Ne moraš ništa, samo trebaš započeti i nastaviti pisati, bit ćeš si zahvalna!

vođenje dnevnika journaling savjeti pisanje

Još vijesti