Biranje odjeće

Iako kažu da odijelo ne čini čovjeka, ipak ono što smo obukli itekako ostavlja prvi dojam o nama.

Naravno da su najbitniji vaš životopis i to kakav dojam ostavljate na poslodavca, no u trenucima dok nemate iza sebe niti dana radnog iskustva, pogođeni i primjereni outfit mogu biti još jedan plus kod poslodavca zbog kojeg bi mu se mogli svidjeti kao potencijalni zaposlenik.

Pa kako se to obući kad si tek izašao iz srednje i krećeš na tržište rada, na prvi svoj razgovor za posao. Saznajmo u nastavku.

Kakve boje birati?

Osnovna paleta boja je ono što vam treba. Obratite pozornost na tamnoplavu, crnu, sivu, bež, maslinasto zelenu, bijelu i slično, jer to je u svakom slučaju „igra na sigurno“. Prema psihologiji boja, ove nijanse mogu utjecati na to da vas poslodavac vidi kao staloženu i odgovornu osobu. Radije izbjegavajte neke neonske boje ili kričave uzorke, osim ako baš ne idete na razgovor za radno mjesto na kojem se traži da pokažete svoju kreativnost i originalnost, pa čak i stilom i načinom odijevanja.

Za kakvu se odjeću odlučiti?

Osnovni uvjet je da se u njoj ugodno osjećate. Ne možete briljirati na razgovoru za posao, ako se ne osjećate ugodno u onom što nosite. Pazite samo da ne odete u nekom preseksi outfitu ili nekoj haljini s visokim prorezom i dekolteom koju inače imate za noćne izlaske. Nemojte također doći na razgovor za posao u previše casual izdanju, npr. u kratkim hlačama, trenirci ili tajicama u kojima vježbate u teretani. Neka vaš outfit bude najjednostavnije rečeno – pristojan. Bilo da ste obukli haljinu ili hlače, pazite da budu primjerene duljine i da vam nisu premali. Kombinirajte npr. kakvu košulju s hlačama na crtu ili pencil suknju. Možete kombinirati i obične basic traperice s majicom i kakvim sakoom. Držite se poslovne ležerne odjeće za svoje intervjue.

 

@dressmelikethat 6 outfits I’d wear to a job interview: professional and casual! 💗 #fyp #tiktokfashion #interviewoutfit #jobinterview #officefashion #workwear ♬ TWINNEM - Coi Leray

 

Kakve cipele odabrati?

Odustanite od nekih cipela s vrtoglavo visokom petom. Posebice ako inače u životu ne nosite visoke pete, u ovakvim situacijama biste se mogli osjećati još više nesigurno. Radije ih zamijenite balerinkama, sandalama s ravnom ili malo povišenom petom, loafericama, mokasinama ili nekim bijelim basic tenisicama. Naravno, ne zaboravite provjeriti prije polaska da li vam je obuća čista.

Što je s modnim dodacima?

Iako možda volite neke upečatljive modne dodatke, izbjegnite sve one stilske odabire koji odvlače pažnju od vašeg životopisa . Možda obožavate svoju kričavo ružičastu torbu sa šljokicama i perjem, ali radije je ostavite ovaj puta i odlučite se za nešto jednostavnije od modnih dodataka, s čime ćete ostaviti profesionalniji dojam. Decentan nakit, jednostavan dnevni makeup i uredna kosa nešto je s čime možete ostaviti dobar dojam. 

 

 

kako se obući na razgovoru za posao outfit za prvi razgovor za posao razgovor za posao Intervju za posao srednjoškolci i razgovor za posao razgovor za posao nakon srednje

Još vijesti