stres zbog učenja

Treba ti samo dobar plan i MOŽDA se izvučeš. Čak i kada ti se čini da nema nade i da nećeš stići naučiti, nemoj odustati. Ima vremena. Ovo dolazi od nekoga tko je isto kretao učiti večer prije testa.

Nije nešto što preporučamo, jer učiti u zadnji tren nije zabavno, već je izuzetno stresno i naporno. Ne bi se trebala dovoditi u takve situacija, ali ako se ipak nađeš u njima, postoje načini koji ti mogu pomoći da naučiš što više u najmanje vremena. Kada dođe dan prije testa/ispita/odgovaranja, a ti još nisi knjigu ni taknula, u problemu si. Ima spasa, ali nemoj očekivati čuda. Ipak, moguće je pohvatati što više gradiva, samo ti treba itekako dobar plan. Imamo nekoliko savjeta koji će ti pomoći u takvim situacijama. Uz njih imaš najbolje šanse dobiti okej ocjenu i ne dobiti 1 ili pasti ispit.

1.Podjeli si gradivo na što manje cjeline
Kada vidiš hrpu informacija koje trebaš naučiti, bit će ti slabo. Gradivo si podijeli na manje cjeline, što više cjelina to bolje. Pazi samo da imaju smisla i da si tematski to posložiš. Uvijek je lakše učiti dio po dio nego sve odjednom. Lakše ćeš tako zapamtiti.

2.Pročitaj sve iz knjige barem jednom – i to na glas
Trebaš znati o čemu se tu točno radi. Ako se odmah prebaciš na skraćene dijelove, mogla bi se pogubiti i ne shvatiti dobro baš sve. Zato uzmi knjigu i prije učenja pročitaj gradivo, i to na glas. Polako i razgovjetno. To će ti pomoći da već u startu nešto zapamtiš i da ti sve bude malo jasnije.

učenje Ne možeš se koncentrirati kad učiš? 9 načina koji će ti pomoći da ti koncentracija ne pada

3.Pronađi stare testove ili pitanja koja su bila
Ovo je blago i ako možeš doći do njega, već si na pola puta do uspjeha. Pitanja koja je imala godina prije tebe, razred koji je pisao prije vas…ako imaš testove/ispite od prije, uči po njima. Samo i isključivo po njima. To će ti pomoći da barem dobiješ 2. Pogotovo ako se radi o profesorici koja voli ponavljati pitanja. Iz pitanja možeš vidjeti koje joj je gradivo bitno i koje bi ti vjerojatno moglo biti na testu/ispitu.

4.Uči iz sažetka ili skripte
Kada si pročitala iz knjige, baci ju na pod, ona ti više ne treba, nemaš toliko vremena. Uzmi sažetke i skripte. Na njih se fokusiraj i iz njih uči. Prekasno je da počneš učiti iz knjige jer tako nećeš nigdje doći, tamo ima previše informacija, a ti nemaš vremena.

5.Postavljaj sama sebi pitanja i bilježi na koja si odgovorila točno, a na koja krivo
Ovo će ti najbolje pokazati kako napreduješ. Uzmi papir i ispiši na njega pitanja koja obuhvaćaju gradivo koje učiš i prolazi cjelinu po cjelinu. Odgovaraj na pitanja i stavljaj '+' ili '-' kada odgovoriš točno ili pogrešno. Kada na jednom pitanju sakupiš 4 plusa za redom, očito je da ga znaš i možeš ga preskakati.

6.Nakon 50 minuta učenja, uzmi pauzu od 10 minuta, izađi na zrak ili otvori prozor
Koliko god da nemaš vremena, ne zaboravi uzimati pauze, one ti trebaju! Mozak će ti slabije raditi i sporije pamtiti ako mu ne dopustiš da tu i tamo uhvati zraka. Doslovno. Prostoriju u kojoj učiš svakih sat vremena provjetri. Manje će ti se spavati i bolje će ti mozak raditi. Uzmi tu pauzu, otvori prozor i prošeći, rastegni se, pojedi nešto…

učenje Kako NE učiti? S ovih 8 navika kod učenja moraš prestati čim prije

7.Nemoj pokušavati naučiti sve
U zabludi si ako misliš da ćeš sve naučiti. Radije to nemoj ni pokušavati da ne naučiš na kraju ništa. Fokusiraj se na glavne stvari, detalji i sitnice nisu bitni. Ne možeš ionako dobiti 5, s tim ćeš se morati pomiriti. Nauči jedan dio gradiva, ali stvarno dobro. Tako si sigurna da ćeš taj dio briljirati i sakupiti si bodove.

učenje dan prije u zadnji tren kampanjci naučiti što više u malo vremena večer prije naučiti u jednoj noći kako

Još vijesti