Debatiranje u školi

Zakoračili smo u još jednu novu godinu. Još jedan novi početak u kojem smo obećali u naš život uvesti neke pozitivne promjene. Tako su si neki obećali da će se upisati u teretanu, odreći se slatkog ili da će smanjiti provođenje vremena na društvenim mrežama i slično.

No, zašto u novoj godini ne bi izbrusili neke svoje vještine? Zašto se ne biste još ove godine učlanili u debatni klub i savladali vještinu javnog govora i kritičkog načina promišljanja?

Možete provjeriti ima li u vašoj blizini kakav debatni klub, i to na stranicama Hrvatskog debatnog društva.  Čak i ako vaša škola takvo nešto nema, možete predložiti profesorima ili razrednicima svoje ideje.

Dat ćemo vam par razloga zašto je itekeko korisno debatirati.

1. Prilikom pripreme za debatu, učite kako istraživati

Kako biste se pripremili o nekoj temu, morat ćete o njoj nešto i istražiti. Naučit ćete što su to vjerodostojni izvori. Nije isto svoj argument temeljiti na onome što ste čuli od nekog youtubera (karikiramo) ili svoj argument potkrijepiti činjenicama iz nekog znanstvenog članka, časopisa ili druge stručne literature. To su opet vještine koje će vam dobro doći na fakultetima, gdje studenti svakodnevno pišu neke eseje, seminare i istraživačke radove, u kojima se moraju upravo pozivati i citirati takve relevantne izvore informacija te na temelju njih donijeti neki zaključak.

2. Istražit ćete i svoja uvjerenja

Prilikom pripreme, dubinski ćete analizirati sve argumente za i protiv o nekoj temi. Budući da ćete istraživati među više argumenata, na kraju ćete i sami spoznati kojoj strani više naginjete. Na taj ćete način nešto novo naučiti o sebi, jer sposobnost razumijevanja vlastitih misli i ideja vam pomaže da rastete kao osoba.

 

3. Savladat ćete javni nastup

Mnoštvo ljudi ima strah od javnog nastupa. Kada moraju održati govor pred ljudima, kreću preznojavanja i napadaji panike. Javni nastup i javno govorenje su isto vještine koja se ne stječu preko noći i koje možemo uvježbati. Nakon što ste istražili sve činjenice vezano uz neku temu, najsigurnije je da kod kuće izvedete svoj nastup, kao da ste upravo tamo, ispred svojih kolega iz debatnog kluba i kao da ih pokušavate uvjeriti u nešto. Vještine govorenja i javnog nastupa su nešto što će vam prije ili kasnije u životu zatrebati, bilo da održavate kakav govor na vjenčanju, bilo da morate održati kakvi seminar i prezentaciju pred kolegama na faksu ili bilo da jednog dana morate pred šefom i poslovnim partnerima prezentirati rezultate poslovne analize. Vjerujte, dobro će vam doći u životu.

4. Naučit ćete raspravljati

To je stvarno uspjeh, ako ste sposobni organizirati svoje misli, kritički promišljati i komunicirati svoje ideje. Naučit ćete raspravljati argumentirano. To znači da ćete svoje stavove obrazložiti na racionalan način. Isto ćete tako upoznati druge koji ne dijele vaše uvjerenje, usavršit ćete slušanje onih koji misle drugačije, ali ćete naučiti poštovati i tu drugu stranu u raspravi. To je pak vještina koje toliko nedostaje u svijetu odraslih, a to možete vidjeti u raspravama na javnim mjestima, društvenim mrežama i forumima.

5. Postat ćete društveno odgovorniji

Kroz rasprave, promišljat ćete o raznim problemima koji su aktualni u našem društvu, ali i u svijetu. Proširit će vam se vidici, imat ćete bolju perspektivu o svijetu oko sebe, naučit ćete nešto o važnim pitanjima o politici, civilnom društvu i životu općenito. Za svakog odgovornog građanina u demokratskome društvu važno je da zna kritički promišljati te analizirati probleme. Rasprave i debate su temelj demokracije.

uključenje u debatni klub zašto se uključiti u debatni klub kako debatirati koristi od debatiranja debatiranje debatiranje u školi

Još vijesti