Tužna zbog ocjene

Kada nisi netko tko često dobiva loše ocjene u školi, onda ti jedinica može biti posebno depresivna. Nije čudno ako te to izbaci iz takta i ako ne znaš što sada – ili još gore, kako reći roditeljima.

Za početak, najbitnije je da znaš da nije kraj svijeta i da se to može popraviti. Svima se nekada može dogoditi da dobiju jedinicu, samo ne smiješ dopustiti da ti zbog jedne loše ocjene padne motivacija, da odustaneš dalje od učenja ili da ju skrivaš od roditelja. Dobila si jedinicu, da nije idealno, ali ispravit ćeš ju. Kako bi ovu situaciju riješila što bezbolnije i da ne bi bilo posljedica, prati ove korake i bit će na kraju sve okej!

Korak 1: Sjedni i razmisli koliko će ti to utjecati na zaključnu ocjenu
Prije nego kreneš paničariti, znaj da se svaka jedinica može ispraviti. Znamo da zvuči grozno dobiti jedinicu, ali ako su ti ostale ocjene u redu, onda ta jedna neće toliko drastično utjecati na tvoju zaključnu. Paničarenje i svađanje s profom te neće nigdje dovesti zato to nemoj niti pokušavati.

Korak 2: Pitaj profu kako i kada možeš ispraviti
Umjesto da se svađaš ili na bilo koji način burno reagiraš, pitaj kako i kada to možeš ispraviti. Svaka se jedinica treba moći ispraviti u nekom „normalnom“ roku. Ne očekuj da će to biti odmah sljedeći dan – što ti realno ni nije dosta vremena da naučiš.

Učenica u školi Stvari koje mora čuti svaki srednjoškolac: 15 rečenica koje si trebaš svako toliko ponoviti

Korak 3: Reci roditeljima
Nemoj to skrivati jer će ti roditelji kad-tad saznati, a što kasnije saznaju, to gore za tebe. Nemoj misliti da ćeš to uspjeti sakriti. Nećeš. Budi otvorena, reci da si dobila jedan, ali da već imaš plan i da ćeš naučiti i za ___ dana/tjedana ispraviti. Zato je bitno da pitaš profu kad možeš ispraviti, kako bi mogla roditeljima odmah reći. To ti samo može pomoći u ovoj situaciji da izbjegneš bijes i potencijalnu kaznu.

Korak 4: Sjedni i uči
Nema ti druge nego sjesti i učiti. Nemoj učenje odgađati, već se ovaj put kreni pripremati na vrijeme. Jedini način za ispraviti jedinicu je ovaj.

Korak 5: Traži frendicu za pomoć (ili nekoga iz razreda tko to gradivo kuži)
Ukoliko se radi o nekom predmetu poput primjerice matematike, koji traži od tebe da shvatiš gradivo, a ne shvaćaš nikako, traži pomoć. Frendicu, nekoga iz razreda, bilo koga za koga znaš da mu to ide – neka ti objasni osnove. Ako ništa, možeš i otići na par sati instrukcija. Nema u tome sramote.

Korak 6: Nemoj ispravljanje ocjene odgađati, već to riješi što prije
Što prije ocjenu možeš ispraviti, to bolje. Odgađanje neće pomoći. I roditelji će ti biti manje ljuti i tebi će biti lakše kada znaš da si si to skinula s dnevnog reda.

That girl estetika Kako ove školske godine i ti možeš postati „that girl“? 12 navika koje moraš usvojiti

Korak 7: Ostani pozitivna i vjeruj u sebe
Nemoj dopustiti da ti ta jedinica poljulja samopouzdanje i da sada zbog toga pustiš da sve ide nizbrdo. Ostani pozitivna, ipak je to samo jedna jedinica. Vjeruj u sebe da ćeš to stvarno ispraviti! Ako vjeruješ da to možeš, već si na pola puta.

srednja škola jedan Jedinica dobila jedinicu Što sada što napraviti kada dobiš jedan u školi Loša ocjena

Još vijesti