Ljubomorna prijateljica

Iako to ne bismo trebale, često se puta uspoređujemo s drugima pa čak i ako je i u pitanju naša bliska prijateljica. Da, volimo je i dobre smo si s njom, ali nekad nas uhvati ljubomora, ako ona negdje ostvari znatno bolje rezultate ili uspjeh u odnosu na nas.

To što ste zavidne, ne biste nikad priznale, jer to je nešto što se u društvu osuđuje, a zavidne osobe se često poistovjećuju s „jadnicama“, koje ne mogu postići isto pa onda budu samo ljubomorne. No ljubomora je osjećaj koji se može javiti u svima nama kad vidimo nešto što želimo i smatramo da trebamo, ali to isto ne možemo dobiti. Uzrok javljanja tog osjećaja je u našim željama i potrebama koje nisu ispunjene.

Razlika između dobre i loše zavisti

Postoji ona crna i zlobna zavist, koja nas tjera da čak i na trenutke zamrzimo tu našu frendicu. Primjerice, možda ona ima najnoviji mobitel, dok je naš star nekoliko godina. Možda ona ima 50 pari cipela, dok mi imamo tek 5. Ne možete si pomoći, frendice ste si, ali ta zavist vas tjera da je tu i tamo bocnete, da joj negdje malo podmetnete nogu, jer jednostavno ste ljubomorne što ona ima više. To je vrsta zavisti koja iz vas izvlači zloću i ono najgore. Mogli bismo je nazvati i toksičnom, jer negativno utječe na vaše ponašanje i truje vaše odnose. 

No, postoji i ona „bijela“ zavist. Primjerice možda je vaša prijateljica odlična učenica, ali je zbog toga nećete mrziti, već će vas njezin uspjeh motivirati i natjerati da se pokrenete. U neku ruku, to je čak i dobra zavist, jer same sebi priznajemo svoje želje i onda radimo na tome da i mi postanemo bolje.

 

Kako to uopće prijateljica može zavidjeti prijateljici?

Osjećaje je teško kontrolirati pa tako niste vi same krive to što su se u vama „rodili“ osjećaji zavisti. Možda to ima korijene u vašem djetinjstvu i ponašanju vaših roditelja. Ponekad mama i tata, kako bi nas motivirali, vole nas uspoređivati s braćom ili sestrama. „Vidi kako je tvoja sestra to uspjela, kako ti to ne možeš?“, možda ste često puta čuli od mame i tako usvojili obrazac ponašanja da je uspoređivati se sasvim normalno i uredu.

Možda ste bili i u školi gdje su vas učitelji na iste načine „motivirali“. Možda su vas baš, kako bi vas potaknuli da krenete učiti, grubo usporedili s najboljim učenikom u razredu, kojeg ste možda u tom trenutku zamrzile i nazvale ga štreberom.

Namjere vaših roditelja i učitelja vrlo vjerojatno su bile najbolje, no ni oni nisu shvaćali da vam time dugoročno rade štetu. Ipak, ono što se dogodilo u prošlosti ne možete promijeniti, bitno je da osvijestite svoje sadašnje osjećaje i radite na rješavanju problema. 

 

 

Kako se nositi s osjećajem zavisti prema prijateljici?

a) Razmislite o uzrocima zavisti

Kada primijetite da ste zavidne, odvojite malo vremena da razmislite odakle uzrok. Nakon što ste ga identificirale, pokušajte razmisliti što možete učiniti u vezi s tim. Jeste li ljubomorne zato što je ona najbolja učenica u školi? Ako vam to smeta, primite se knjige pa ćete biti i vi. 

b) Razmislite o tome da je možda problem u vama, a nikako ne u njoj

Osjećaj ljubomore prema prijateljici ponekad je ukorijenjen u negativnim osjećajima koje imamo same prema sebi. Ako je vaša ljubomora ukorijenjena u vlastitoj nesigurnosti, možda ćete se morati usredotočiti na izgradnju vlastitog samopouzdanja.

Prijateljice Koliko prijateljica svaka cura treba u svom životu? Teorija o savršenoj brojci i vrsti prijateljstava zaludila TikTok
 

c) Okrenite ploču – razmislite o vlastitim uspjesima i vrijednostima

Napravite makar jedan popis na papiru i ispišite sve ono zbog čega biste trebale biti ponosne na sebe. Ako gdje zapnete, zatražite pomoć od roditelja, braće, sestara ili od drugih osoba u koje imate povjerenja. Nažalost, često puta ni same nismo svjesne koliko vrijedimo i koliko smo puno postigle u životu, jer sve uzimamo zdravo za gotovo. Isto tako, okanite se aktivnosti zbog kojih se osjećate lošije. Npr. ako vidite da vas objave na društvenim mrežama čine ljubomornima na prijateljicu, odmorite se malo od toga. Ako u ovom trenutku uopće niste spremne za njezino društvo, uzmite si pauzu. 

d) Pokušajte se sjetiti zašto ste prijateljice

Razmislite o svim vašim zajedničkim uspomenama, lijepim dogodovštinama i pitajte se zašto je ona uopće u vašem životu. Ako je vaše prijateljstvo iskreno i čvrsto, čak joj možete i priznati: „Da, bila sam ljubomorna na tebe i ja sam htjela to isto“. Možda vam se kroz razgovor s njom otvore oči, vidite neku drugu perspektivu i shvatite da ste bile ljubomorne na nešto na što uopće ne biste trebale biti. Samo ne dopustite da vam zavist zatruje život i normalne odnose.

 

 

ljubomorna na prijateljicu zavist ljubomora kod prijateljstava

Još vijesti