Fejk prijateljica

Prijatelji su obitelj koje sami biramo, stoga su prijateljstva među najvrjednijim odnosima koje stvaramo tijekom života.

Jedan od najotrovnijih osjećaja koji može uništiti svako prijateljstvo je ljubomora. U ljubavnim je vezama ljubomoru vrlo lako prepoznati, no detektirati ljubomoru i zavist u prijateljskom odnosu je ipak malo teže.

Je li vaša prijateljica zapela u zamku uspoređivanja pa je ljubomorna na vas zato jer ste možda u nečem uspješniji ili bolji? Teško je odrediti uzrok njezinih emocija i ponašanja. No zato možemo natuknuti neke male sitnice po kojima ćete prepoznati da prema vama potajno gaji osjećaj ljubomore.

Naučite čitati između redaka i prepoznajte male znakove upozorenja po kojima ćete shvatiti da je zavidna pa možda čak i zaključiti kako je vrijeme da se oslobodite takve otrovne osobe.

1. Daje vam komplimente s kojima vas „spusti“

Njezini komplimenti su kao dvosjekli mač; prvo imate osjećaj kao da vas je pohvalila, a onda nakon toga slijedi uvreda i kritika. Npr. komentira kako ste kupili odličan i moderan model traperica, ali kako vaša pozadina u njima izgleda čudno i kako vam tijelo izgleda nezgrapno. Ako joj se požalite da je gruba, reći će vam samo kako je ona iskrena. No, vi vidite da način na koji je to izrekla je više bezobrazan nego iskren.

2. Zbija zločeste šale

Pogode li vas često njezine šale? Možda ih izgovara čak i u većem društvu. Obično se te šale tiču nekih stvari koje ste joj rekli u povjerenju, a kojima cilja na vaše slabosti. To vam ona pokušava na nos nabiti vaše mane i s vremenom smanjiti samopouzdanje. Možda ste joj i rekli da vam takve šale smetaju, no onda vas je ona prozvala kako nemate smisla za humor. Zapamtite kako u svakoj šali ima i ponešto istine.

3. Negativna je i nikad vas ne podrži

Kad s njom želite podijeliti neku dobru vijest, umjesto pozitivnog odgovora, dobivate negativan stav. Zbog toga se osjećate pomalo loše zbog svojih odluka i izbora, imate osjećaj kao da ste je povrijedili svojom srećom. Npr. upravo ste započeli vezu s dečkom u kojeg ste zaljubljeni pa umjesto da bude sretna zbog vas, ona drami zbog svojeg solo statusa. Pravi su prijatelji oni koji vas podržavaju uvijek, koji se vesele s vama kad ste vi veseli i žaluju kad ste vi tužni.

Dvije prijateljice u razgovoru Reći ili prešutjeti: Što napraviti ako ste otkrili da vašu prijateljicu vara dečko?

4. Uvijek se natječe, jer mora biti bolja

Kad je netko u vašoj blizini, pokušava ispasti bolja od vas u svemu. To je zato što prepoznaje vaše kvalitete te vas stoga doživljava kao prijetnju. Potrudit će se uvjeriti druge pa i vas same, kako je ona bolja. Veliku većinu vremena to će postići laganjem ili preuveličavanjem svojih najboljih osobina. To je uobičajena strategija kojom pokušava podići vlastito samopouzdanje. Ako dovoljno dobro pogledate, uočit ćete ta pretjerivanja i laži.

5. Kopira vaš smisao za modu, stil i izgled

Unatoč velikoj količini ljubomore koju osjeća prema vama, svjesni ste da ona kopira sve kako bi izgledala poput vas. To u neku ruku može biti pomalo čak i laskajuće, da vam se netko divi. Npr. kupile ste neke predivne cipele ili hlače i za par dana, evo ih i kod vaše prijateljice. S druge strane, takvo ponašanje može biti pomalo i jezivo, ako ona ode predaleko i s vremenom se krene oblačiti i ponašati baš poput vas.

6. Daje vam grozne savjete

Prijateljima se povjeravamo i od prijatelja tažimo savjete. Jeste li se već dovele u situaciju da od prijateljice tražite savjet, a ona vam je savjetovala nešto najgluplje moguće? Npr. bile ste u kupnji i pitale ste je kako vam stoji haljina, a ona vam je rekla kako je odlična, mada ste i vi same znale da to nije tako. Kad vam netko daje namjerno loše savjete, to je pasivno-agresivan način kako da vas usmjeri i kako da vam predloži stvari koje će vas učiniti lošijima i gorima. Na taj vas način vaša prijateljica želi „spustiti“, kako bi ojačala sebe.

7. Kritična je prema svemu u vašem životu

Možda ste upravo postigli neki uspjeh u svojem životu. Ona će vam čestitati, ali i natuknuti na nos kako vam je bilo lakše i nabrojati koje su to bile olakotne okolnosti koje su vam pojednostavile put do uspjeha. Podsjeća vas često kako je njoj u životu duplo teže nego vama. Možda ste baš pronašli neke nove ljude s kojima biste se rado družili. No, ona će iskoristiti priliku kako bi ih iskritizirala. To je također u nastojanju da vas izolira i da dominira vama.

8. Trača vas

Jeste li joj neke stvari rekle u povjerenju? 100% ste sigurne da to ne zna nitko drugi osim nje. Odjednom vas za vaše probleme pitaju neki totalno nebitni ljudi i vi se pitate odakle im takve informacije. Ako ste već u više navrata primijetili ovakve slučajnosti, onda je očito da pored sebe imate osobu koja jedva čeka prenijeti dalje povjerljive informacije o vama samo s ciljem kako bi vas diskreditirala. Ona je ljubomorna na vas i očito je da radi na tome kako biste postali predmet tračeva i ismijavanja u društvu.

 
Ljubomorna prijateljica Zavidite li prijateljici? Jeste li zbog toga loša osoba i što da napravite u vezi s time?

Prijatelji Hobiji s kojima ćeš upoznati nove prijatelje: 9 ideja uz koje ćeš ubiti dosadu i stvoriti nova poznanstva

Ljubomorna prijateljica znakovi da je prijateljica ljubomorna kako prepoznati ljubomornu prijateljicu zavidna prijateljica znakovi upozorenja

Još vijesti