Djevojka viče na dečka

Dečko i cura u vezi bi se trebali prihvaćati takvima kakvi jesu. Kad nekog volite, onda volite sve njegove vrline, ali prihvaćate i mane.

U zdravoj vezi, partneri se međusobno podupiru kako bi rasli i sazrijevali kao osobe. Isto tako, ukazuju si međusobno na neke propuste ili pogreške, kako bi ih mogli ispraviti i dostići svoj puni potencijal. Sukladno tome, nema ničeg lošeg u tome ako ukažete svom partneru na nešto što radi krivo i da ga savjetujete kako da to ispravi.

No kada se prelazi granica dobrog ukusa i zdravog razuma? Kada vaši savjeti nisu tako bezazleni i prerastaju u manipulaciju i osnovanu sumnju u to da osoba koju imate pored sebe zapravo ne volite, već da je forsirate na promjene, kako biste dobili neku idealnu verziju dečka, koju ste vi zapravo zamislile u svojoj glavi.

Promotrimo koji su to znakovi da forsirate promjene koje nisu zdrave i koje bi vašeg dečka trebale pretvoriti u totalno drugu osobu, tako da on više ne bi bio – on.

 

1. Pokušavate totalno promijeniti njegov stil oblačenja

Nema ničeg lošeg u tome ako odete s njim u kupovinu i sugerirate mu koju bi majicu trebao kupiti. Dapače, možda i sami imate primjere iz svoje okoline, u kojima vidite kako je mnogim dečkima nekad potrebna mala pomoć u shoppingu. No, velika crvena zastavica u vašem ponašanju je ako vi pokušavate svog dečka obući na način na koji se on ne želi oblačiti. Možda je njegov stil oblačenja sportski, a vi mu konstantno pokušavate nametnuti eleganciju. Možda on najviše voli nositi široke sportske majice, a vi ga želite vidjeti u košulji. Zapitajte se samo kako bi vama bilo da on vama zabrani nošenje haljine i traži da se prebacite samo na trenirke? Da, ne bi bilo pošteno i „smrdjelo“ bi na kontrolirajuće ponašanje u vezi.

2. Pokušavate ga totalno odvojiti od njegovog sadašnjeg društva

Ako prijatelji vašeg dečka ni na koji način ne ugrožavaju njega i ako u potpunosti poštuju vas, onda stvarno nije uredu, ako ga pokušavate odvojiti od tog društva koje ni na koji način nije problematično. Možda mu niste otvoreno rekle da se riješi svojih prijatelja, ali svaki puta kad se treba naći s njima, nekako sabotirate te susrete ili jednostavno omalovažavate te iste ljude s kojima se druži. Kako bi bilo vama da vam on otvoreno kaže kako su sve vaše prijateljice glupe i kako ih morate mijenjati? Ne bi li to vama bio znak da vas on pokušava kontrolirati? Jednostavno, ako ne volite njegove prijatelje, ne trebate se družiti s njima, ali nemate pravo niti braniti njemu da ih zadrži.

 

3. Kritizirate njegov izgled

Je li on malo jači dečko pa želite da smršavi ili nema pločice na tijelu kakve ima npr. omiljeni glumac kojeg pratite na društvenim mrežama? Pokušavate li ga posramiti zato što ne izgleda tako kako vi u svojoj glavi zamišljate idealnog dečka? On je takav kakav jest i posramljivanje njega da bi ga se natjeralo na promjene jednostavno nije zdravo niti lijepo. Ako on ima problema npr. s kilogramima, budite mu podrška ako ih pokušava izgubiti i nemojte mu govoriti ružne stvari, jer ćete mu ubiti samopouzdanje i udaljiti ga od sebe. To se jednostavno tako ne radi.

 

4. Kritizirate njegove životne odabire

Možda vaš dečko obožava videoigrice, a vi ne. Možda on ima hobi, koji vas ne interesira. Možda je on odlučio studirati nešto što vi smatrate totalno neprofitabilnim pa mu pokušavate nametnuti da studira nešto što nema veze s njegovim osobnim preferencijama. Ako stalno omalovažavate njegove životne odabire, hobije, način na koji provodi slobodno vrijeme, ako ga smatrate glupim i nesposobnim, zapitate li se ikad je li možda problem u vama, a ne u njemu? Sve dok vam posvećuje dovoljno pažnje i vremena usprkos svojim obvezama, nije fer od vas da kritizirate sve ono čime se u životu bavi. Volite li vi njega takvog kakav jest ili ga pokušavate promijeniti kako bi postao ona neka idealna verzija koju ste si zamislili u svojoj glavi?

 

Zaključak

Ako ste se prepoznali u ovim opisima, vrijeme je da stanete na loptu i razmislite zašto ste s tim dečkom, jer sve ono što radi u životu i što jest, vama očigledno smeta. Možda vam nikad neće biti dovoljno lijep, dovoljno pametan niti dovoljno dobar i kao takav nikad neće moći ispuniti standarde i kriterije koje vi za njega imate. Možda je jednostavno vrijeme da više ne mučite niti sebe niti njega i okončate vezu u kojoj niste sretni vi, a niti on s vašim konstantnim kritikama. 

 

 

 

 

kad pokušavaš promijeniti dečka kad ti dečko nije dovoljno lijep kad stalno kritiziraš dečka kad ti dečko nije idealan kako si zamislila

Još vijesti