Nevjera u vezi

Što se sve smatra varanjem u vezi? Iako postoje jasnoće oko toga što se definira kao prevara, koja se najčešće veže uz fizičku, malo je teže definirati onu emocionalnu prevaru.

Čari suvremene tehnologije kao da su pridonijele tome da je lakše varati, nekome lajkaš story, objavu, fotografiju, započinješ dopisivanje i često maštaš o njemu, bez obzira što si u vezi s drugim. Da tvoj dečko sazna, naravno da mu ne bi bilo drago takvo tvoje ponašanje koje čak ima i svoj naziv. Riječ je o tzv. „micro-cheatingu“ ili mikro-varanju.

Mikro-varanje je zapravo siva zona. Vaš vas partner ne može optužiti za prevaru, jer ga niste prevarili fizički, ali ste se ponašali na način koje bi se moglo smatrati osnovom za povredu povjerenja u vezi. Baš ta bezazlena očijukanja i flertovanja, odnosno emocionalna nevjera, mogu voditi i do fizičke nevjere pa i do potpunog raspada veze.

No, kakva vrsta ponašanja spada u mikro-varanje? Koji su to konkretni primjeri? Radite li možda i vi slične stvari u vezi koja bi mogla povrijediti vašeg dečka?

Saznajte u nastavku.

1. Vjerno lajkate ili komentirate sve objave nekom zgodnom frajeru

Možda čak imate i više profila na društvenim mrežama i to radite s tajnog profila, za kojeg vaš dečko niti ne zna da ga imate. Osim što lajkate objave, često uhvatite sami sebe kako provjeravate profile frajera koji vam je zapeo za oko, jer se jednostavno nadate da je objavio nešto novo. 

2. Šaljete poruke nekome tko vam je atraktivan

To što ste u vezi, ne znači da se ne smijete javljati osobama suprotnog spola. No, ako se javljate dečku koji vam je prezgodan i s kojim se uvijek možete zamisliti da imate nešto više, onda je to mikro-varanje. Postavite si pitanje što zapravo pokušavate postići time i bi li vam bilo drago da se vaš dečko javlja isto tako nekoj drugoj zgodnoj curi?

3. U mobitelu imate ljude pod lažnim imenima

Imate li u mobitelu broj mobitela nekog Marka, koji vam je zapisan kao „Ivana-susjeda“? Osjećaj potrebe da prikrijete identitet nekoga s kim komunicirate, može signalizirati da nemate povjerenja u vezi. Vrlo vjerojatno je i odraz vaše vlastite sumnje da stvarno ne biste trebali razgovarati s tim frajerom i da to nije u redu.

4. Sakrivate pred drugima da ste u vezi

Imate dečka, ali nigdje niti traga niti glasa o tome na društvenim mrežama, a čak niti vama bliski poznanici ne znaju da ste u vezi. To u svakom slučaju ohrabruje one kojima ste zapeli za oko, da vam priđu, jer niti nemaju pojma da niste slobodni.

5. Flertujete s drugima

Odijevate li se izazovnije ili šminkate naglašenije, ako znate da ćete sresti nekog posebnog? Aktivno flertovanje s drugim osobama, čak i ako nema fizičkog kontakta ili emotivne povezanosti, može se smatrati mikro-varanjem. 

6. Imate profile za aplikacijama za upoznavanje

Možda ne dogovarate spojeve niti aktivno čavrljate s drugim ljudima, ali svejedno još uvijek niste obrisali profile na aplikacijama za upoznavanje? To samo znači da niste baš 100% predani svojoj vezi i da još uvijek volite „škicnuti“ što se to sve nudi na „tržištu“.

7. Kontaktirate bivšeg

Možda mislite da nema ničeg lošeg u komunikaciji s bivšim, ali vjerujte da se vašem dečku to ne bi svidjelo, isto kao što se ni vama ne bi svidjelo da se on dopisuje s bivšom. Sasvim je pohvalno ako se s bivšim niste razišle u lošim odnosima, no povezivanje i druženje s njim riskirate da se neka prijateljska prisjećanja ili druženja pretvore u lukavi flert pa eventualno i nešto više.

8. Bliski ste s nekim za koga vaš dečko nema pojma

Možda je to vaš prijatelj iz djetinjstva, iz razreda ili netko treći s kim dijelite razne informacije, od toga kako ste provele dan pa do toga kako se osjećate u vezi. S tim nekim ste emocionalno povezani, a vaš partner niti ne zna za njega. Držati tog nekoga u tajnosti od svog dečka, može biti poput znaka upozorenja da imate nepriznate i skrivene osjećaje. 

 

 

mikro-varanje varanje kojeg niste svjesni varate li a da ni ne znate prepoznati mikro-varanje emotivna nevjere emocionalna prevara siva zona varanje povreda povjerenja u vezi

Još vijesti