stalkanje

Žudite li za nekim tko nikako ne može biti vaš? Jeste li potajno zaljubljeni u neku osobu i zbog toga patite u dubini svoje duše?

Jednostavno svake sekunde mislite na tog dečka, a ne usudite se ništa poduzeti. Fantazirate o zajedničkoj budućnosti i kako bi to izgledalo da ste u vezi, provjeravate ga svako malo na društvenim mrežama i aplikacijama da vidite što objavljuje, uglavnom - lagano ga uhodite.

Možda mislite da ono što prema toj osobi osjećate je velika i smrtna zaljubljenost. No, suvremena bi psihologija vaše stanje opisala kao „limerenciju“.

Limerencija je pojam koji je 1979. osmislila psihologinja Dorothy Tennov u knjizi „Ljubav i limerencija: iskustvo zaljubljenosti“. Ovaj pojam u psihologiji opisuje stanje zaljubljenosti koje karakterizira opsjednutost drugom osobom, a prate je opsesivne misli, maštarije, fantaziranja i slično.

Takva opsesivna zaljubljenost ili limerencija, može se dogoditi bilo kome i bilo kada. Provjerite po sljedećim točkama je li to i vaš slučaj.

1. Mislite da će vas ta osoba upotpuniti

Vjerujete da bi vaš život bio savršen kad biste završile s dotičnim. Taj dečko je doslovce predmet vaše želje i vi smatrate da bi se on savršeno uklapao uz vas.

2. Uhodite ga redovno na društvenim mrežama

Skrolale ste po njegovom Instagramu, naletjele na slike od pred par godina. Analizirale ste i znate s kim se druži, što voli, a što ne, provjerile ste mu užu i širu obitelj, a provjeravate na kojoj je aplikaciji ili društvenoj mreži „online“.

3. Želite tog dečka, bez obzira na sve

Možda ste se povjerile prijateljici ili nekoj bliskoj osobi o tome u koga ste zaljubljene i taj netko vam je odmah rekao da zajedno nikako niste kompatibilni. Možda on ima imidž zločestog dečka, možda ima totalno drugačiji stil života i drugačiji karakter od vašeg, ali vi i dalje niste u stanju racionalno si objasniti da bi veza s njim donijela možda više problema, nego sreće i zadovoljstva.

4. Zanemarujete njegove mane

Toliko ste zatreskane da ne vidite njegove mane, on je u vašim očima jedan, jedini i savršeni. Nitko nije kao dotični i u ovom momentu vam se čini da na svijetu nema boljeg od njega. Možda i vidite neke njegove mane, ali ih ignorirate ili su vam tako slatke.

5. Zanemarile ste sebe

Toliko ste zaljubljene, da od silne zaljubljenosti ne možete obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. U glavi neprestano razmišljate o trenucima u kojima ste se sreli ili o rečenicama koje vam je uputio. Dok ste negdje vani, stalno razmišljate ili čekate na trenutak u kojem ćete ga sresti i tako propuštate druge divne stvari i događaje u životu.

6. Strah vas je išta poduzeti

Obožavate ga izdaleka i samo patite, a nemate hrabrosti poduzeti ništa po pitanju svojih osjećaja. U njegovoj ste prisutnosti izrazito sramežljive, ubrzano vam lupa srce, znoje vam se dlanovi i slično i realno, nema šanse da išta poduzmete, prije biste u zemlju od srama propale.

Zaključak

Ako ste u takvoj fazi, imate nekoliko mogućnosti, ili nastaviti tako maštariti u tajnosti ili pokušati poduzeti neke korake ili pak čekati da vas jednostavno limerencija prođe kad jednom spoznate da se od vaših tajnih fantazija i skrivenih želja ništa neće ostvariti.

cura i dečko Tamna strana zaljubljenosti: Ljudi otkrivaju 11 loših stvari koje sa sobom donosi zaljubljenost

limerencija zaljubljenost vs limerencija opsesivna zaljubljenost patite zbog zaljubljenosti

Još vijesti