Online dejtanje

Online aplikacije za upoznavanje imaju svoje prednosti. Manje je strašno pristupiti i kontaktirati nekoga tko vam se sviđa, a grupa potencijalnih dejtova nije ograničena šačicom ljudi koje viđate svaki dan.

Među Hrvatima su popularni Tinder, Badoo, OkCupid, Badoo i drugi. Ako ste novi na nekim od ovih aplikacija, donosimo vam par prijedloga s kojima će online dejtanje biti sigurno.

1. Zaštitite svoj identitet

Naravno da ćete na dejting aplikacijama željeti podijeliti svoje najbolje fotke. No, razmislite o odabiru fotki koje nisu na vašim društvenim mrežama. Razlog? Nikad ne znate tko može naletjeti na vaš profil i napraviti online pretragu slika. Taj netko može pronaći sve vaše profile na društvenim mrežama, gdje će dobiti informacije o vama koje baš i nije trebao, poput npr. toga gdje živite, kuda se krećete, tko su vam prijatelji i slično.

2. Izbjegavajte povezivanje sa sumnjivim profilima

Ako netko nema niti jednu svoju sliku gore ili ima slike za koje je očito da nisu njegove (npr. fotke nekih modela) ili ako ima premalo informacija, budite oprezni, jer se možda radi o lažnom računu i nekome tko se lažno predstavlja.

3. Pričekajte s dijeljenjem osobnih podataka

Ne znate tko je s druge strane profila, stoga izbjegnite davanje osobnih informacija. Taj netko ne mora znati vaše puno ime i prezime. Možete reći u kojem gradu živite, ali prava je ludost davati nekome svoju točnu adresu. Isto je tako sasvim uredu da s neznancem ne želite podijeliti broj telefona ili društvene mreže. Možda će vas taj netko tražiti da preselite dopisivanje na Whatsapp ili Messenger, ali to je korak koji možete napraviti nakon što se bolje upoznate.

4. Prijavite sumnjive profile

Ako vam netko šalje uznemirujuće poruke te poruke u kojima vas pokušava izvrijeđati ili zastrašiti, uvijek imate opciju prijave takvog profila. Također, možete prijaviti i onaj profil za koji je očito da je lažan.

5. Prije nego što se sastanete, možete upotrijebiti videochat

Nakon što ste razgovarali o potencijalnom datumu i mjestu sastanka, razmislite o zakazivanju videochata prije nego se s nekim prvi puta nađete uživo. Ovo može biti dobar način da provjerite je li to stvarno ona osoba koja se predstavlja u svom profilu. Ako se netko baš jako opire videopozivu, to može biti razlog za sumnju

6. Sastajte se na javnom mjestu

Za prvi susret izbjegavajte vaš ili njegov stan ili dom, zaboravite također na sastanke na nekim izoliranim mjestima poput npr. osamljenih parkova. Najpametnije je da to budu mjesta poput kafića ili bara, uglavnom – negdje gdje ima puno ljudi.

7. Uvijek obavijestite nekog bližnjeg kamo idete

Kada idete na dejt s osobom koju ste upoznali preko aplikacije za upoznavanje, obavezno to podijelite s nekim vama bliskim. Također biste mogle npr. s prijateljicom dogovoriti da se čujete tijekom spoja, da vam pošalje poruku ili da vas zvrcne, kako biste se eventualno mogle izvući da morate ići, ako vam se onaj kojeg ste upravo upoznale – ne sviđa ili ako vam se čini čudnim i sumnjivim.

8. Imajte osiguran prijevoz natrag

Važno je da sami imate svoj prijevoz do mjesta dejta i nazad. Čak i ako vam se osoba s kojom ste na spoju svidi, svejedno nije zgodno ulaziti u vozilo nekome koga ne poznajete. Ako nemate svoj automobil, imate uvijek opciju javnog prijevoza, bicikla ili taksija. Samo nikako ne ulazite u automobil nekome koga znate sat vremena. 

sigurno online dejtanje sigurno korištenje aplikacija za upoznavanje aplikacije za upoznavanje sigurnost na tinderu badoo OkCupid kako koristiti aplikacije za upoznavanje

Još vijesti