Dvije prijateljice u razgovoru

Svaka dobronamjerna prijateljica naiđe na trenutak u kojem se suoči s neugodnom situacijom – svojom prijateljicom koja ima toksičnog dečka. No, kako joj to priopćiti na način koji će ona razumijeti? Važno je da tvoje riječi dolaze iz iskrene brige, a ne iz osude ili napada na njenog dečka.

Lažno prijateljstvo Prošla si kroz toksično prijateljstvo? S ovih 10 savjeta ćeš ga lakše preboljeti, oporaviti se i nastaviti dalje

Komunikacija treba biti iskrena i fokusirana na vlastite osjećaje. Primjerice, možeš započeti razgovor riječima: “Od kad si s njim, osjećam se malo zapostavljeno. Nedostaje mi naš odnos i voljela bih više vremena provoditi s tobom. Što ti misliš? Kako se osjećaš?” Također, pokušaj bolje upoznati njezinog dečka. To može smanjiti udaljenost između tebe i tvoje prijateljice te pružiti bolji uvid u situaciju. No, važno je pristupiti tom razgovoru bez predrasuda i osuđujućih stavova.

Postavi si cilj. Prije nego što započneš razgovor, razmisli o svojem cilju. Želiš li samo izraziti svoju zabrinutost ili pokušati potaknuti prijateljicu da razmisli o svojoj vezi na drugačiji način?

Dečko Osobine dečka koje će stvarati probleme u vezi: 10 ponašanja koja nagovještaju da je on nevolja

1. Budi iskrena i suosjećajna
Kad započneš razgovor, izrazi svoje osjećaje iskreno i suosjećajno. Nemoj osuđivati njenog dečka, već se fokusiraj na svoje osjećaje i brigu za nju.

2. Pruži konkretne primjere
Ako možeš, pruži konkretne primjere ponašanja njenog dečka koji te brine. To može pomoći tvojoj prijateljici da bolje razumije zašto si zabrinuta.

 
3. Budi spremna slušati
Nakon što izraziš svoje mišljenje, budi spremna slušati što tvoja prijateljica ima reći. Nemoj je prekidati ili joj nametati svoje stavove.

4. Ponudi podršku
Bez obzira na to kako se tvoja prijateljica osjeća ili reagira na tvoje riječi, ponudi joj podršku. Neka zna da si uvijek tu za nju i da ćeš je podržati bez obzira na njene odluke.

via GIPHY

5. Ostavi otvorena vrata za razgovor
Ako se tvoja prijateljica ne osjeća spremnom razgovarati o svojoj vezi ili reagira obrambeno, ostavi otvorena vrata za buduće razgovore. Neka zna da možeš biti tu kad god bude spremna.

6. Poštuj njene odluke
Na kraju, poštuj odluke svoje prijateljice, čak i ako se ne slažeš s njima. Njen život, veza i odluke su njeni, a tvoja uloga je podržati je bez obzira na sve.

via GIPHY

Najvažnije je imati na umu da ti prijateljica ima vlastite osjećaje, želje i perspektive te da će prihvatiti pomoć kada za to bude spremna. U konačnici, najvažnije je da tvoje riječi dolaze iz iskrene brige i podrške. Tvoja prijateljica će cijeniti pažnju i podršku, čak i ako ne vaše savjete odmah. Važno je da znate da si učinila sve što je u tvojoj moći kako bi joj pomogla u teškoj situaciji.

Cura i dečko KVIZ: Je li tvoja veza sigurna od prekida? Saznaj koliko je jak i zdrav vaš odnos

 

toksična veza nezdrava veza toksični dečko Prijateljica

Još vijesti