Slika nije pronađena

Psiholog je otkrio da ova serija može imati umirujuće kvalitete za one koji pate od tjeskobe. 'Prijatelji' se ne snimaju već 15 godina, ali nekako ostaju konstantna za publiku koja ih gleda isponova i isponova.

Pitanje je, zašto jednostavno ne možemo prestati gledati tih šest omiljenih ovisnika o kavi?

Marc Hekster, klinički psiholog iz Summit klinike u Highgateu, otkrio je da serija 'Prijatelji' zapravo umiruje vaš mozak i rekao je za Metro.co.uk: 'Radim već 20 godina s osobama koje pate od tjeskobe i mogu zaključiti da, između ostaloga, ta ponavljajuća priroda serija kao što su 'Prijatelji' i 'Teorija velikog praska', pozitivno utječe na one koji pate od anksioznosti i sličnih problema'.


via GIPHY


'Anksioznost je zapravo alarmni sustav ljudskih umova, koji vam ukazuje da nešto nije u redu, a obično je rezultat nagomilanih i neobrađenih osjećaja', rekao je Hekster. 'Osjećaji se nagomilavaju i uvijek će morati pronaći izlaz. Ako ne mogu pronaći način za izraziti se, alarmni sustav se aktivira i obično nije ugodan za osobu koja pati od tjeskobe', dodao je.

Savršen bijeg od stvarnosti?

Ova 20-minutna serija o šest najboljih prijatelja koji žive u New Yorku. 'Gledanje 'Prijatelja' je iskustvo popravka. To iskustvo uključuje gledanje likova u seriji koji iznova i iznova imaju probleme, koji se onda popravljaju i umiruju, obično u kontekstu odnosa', otkriva Hekster. 'To je čisti bijeg od stvarnost', nastavio je Hekster.


via GIPHY


Pa, dok sjedite i pitate se koliko ćete dobiti iz onog testa, kako ćete reći svojoj BFF da vam ide na živce ili svojoj simpi da vam se sviđa, Rachel i Ross će vam pružiti ometanje i uvjerenje da se stvari mogu riješiti relativno lako. Kako se ispostavilo, gledajući 'Prijatelje' možete se međusobno povezivati, vraćajući se na osnovni instinkt koji ste imali kao dijete. 'Da, umirujuće je kad možete vidjeti isti ishod svaki put i znati da se na njega možete osloniti. To je u centru ljudskog razvoja', nastavio je profesionalac. Dakle, kada su odrasli tjeskobni, mogu imati dječje osjećaje straha i brige, a to se može umiriti ponavljanjem i zato su 'Prijatelji' tu.


via GIPHY


Međutim, dok 'Prijatelji' mogu brzo popraviti blaži oblik anksioznosti, oni koji pate od težih slučajeva tjeskobe mogli bi naći puno manje utjehe u takvim serijama - upozorio je stručnjak.


Foto: IMDb/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Istražilo se znaju li hrvatski učenici logično razmišljati – rezultati su stigli i malo šokirali

Imaš najzgodnijeg dečka u školi? Znanost otkriva je li to stvarno super ili vam je veza osuđena na propast

Nećete vjerovati što vam još može pomoći u gubljenju kilograma – istraživanje je potvrdilo!

prijatelji serija psiholog anksioznost ovisnost umirujuće

Još vijesti