Slika nije pronađena

Jeste li se ikada zapitali koji su to glazbeni uzori utjecali na neke od tvojih omiljenih izvođača? Ili pak koji su bili omiljeni bendovi tvojih roditelja? I ti voliš dobar stari rock?

Donosimo ti kratak pregled bendova koji su obilježili glazbenu scenu sedamdesetih i osamdesetih godina osiguravši tako svoje mjesto među bogovima rock glazbe. Riječ je o pravim glazbenim velikanima čiji se utjecaj na glazbu osjeća i danas.

Queen

Prije par dana obilježena je 21. godišnjica smrti pjevača ove grupe, legendarnog Freddieja Mercuryja. On i njegovi kolege iz benda, Brian May i Roger Taylor, upoznali su se početkom sedamdesetih godina u Londonu, a nakon izlaska njihovog debi albuma 1973. godine glazbena scena više nikada nije bila ista.

Planetarnu popularnost osigurali su im hitovi poput 'We are the Champions', 'We Will Rock You', 'Bohemian Rhapsody' i mnogi drugi. Frontmen benda Freddie Mercury poznat je po sjajnim vokalnim izvedbama i originalnim nastupima, a preminuo je 1991. godine od posljedica AIDS-a. Godinu dana nakon njegove smrti na Wembley stadionu održan je tribute koncert na kojem su Guns'n'Roses, George Michael, Elton John i mnoge druge zvijezde otpjevale najveće hitove ovog legendarnog benda.

Van Halen

Dva brata, Eddie i Alex Van Halen od malena su svirali klavir i bubnjeve zahvaljujući ocu koji je također bio glazbenik. No, braća su oduvijek bila odana hard rock zvuku te nakon njihovog debi albuma koji je izašao 1978. taj zvuk je i osvojio svijet. Bend je poznat i po brojnim kontroverzama te svađama s glavnim vokalima koje su često završavale obračunima po novinama.

Ako su ti slučajno do sada nepoznanica odmah svoj mp3 upotpuni nekim od njihovih hitova kao što su 'Runnin' with the Devil', 'Dance the Night Away' i 'Jump'.

Kiss

Iako je naziv ove grupe jako sladak, ovdje nije riječ o nježnim momcima. Ovaj bend poznat je po svojim originalnim nastupima te scenskim izgledom koji uključuje bojanje lica crnom i bijelom bojom. Bend je nastao u New Yorku, a krajem sedamdesetih postigao je veliku popularnost zahvaljujući koncertima koji su bili potpomognuti raznim atrakcijama kao što je npr. pirotehnika.

Zahvaljujući  svojim kostimima, članovi benda su razvili svoje alter ego osobnosti nazivajući se Starchild, The Demon, Spaceman i Catman. Njihovi hitovi uključuju pjesme poput 'Rock and Roll All Nite', 'I Was Made for Lovin' You', 'Beth' i još mnoge druge.

Pink Floyd

Ovaj britanski sastav glasi za jednu od najuspješnijih rock grupa svih vremena. Pjesma pod nazivom 'Another Brick in the Wall' (1979.) iz njihove rock opere bila je zabranjena u nekim zemljama jer je predstavljala izraz snažnog protesta protiv strogog sustava školovanja, a kada je izašla kao singl postala je svojevrsna himna školaraca diljem svijeta.

Najveće uspjehe bend je  postigao albumima 'The Dark Side of the Moon', 'Whish You Were here', 'Animals' i 'The Wall'.

Kad bismo pokušali nabrojati sve vrhunske rock bendove, trebalo bi nam nekoliko ovakvih članaka. Želiš li čitati još ovakvih članaka? Koje bendove ti slušaš?

Sonja Curi
Foto: Photoxpress.com

rock bendovi zvijezde