Slika nije pronađena

Nismo uspješni na Eurosongu već godinama, a ako je suditi po prognozama, neće ni ova godina biti puno bolja. Ipak, jedne smo godine odskočili, a jedne posebno pali. Evo koji su nas izvođači tada predstavljali.

Prije je Hrvatska briljirala na Eurosongu, ali to još u vrijeme dok je postojala Jugoslavija, kada su čak jedne godine, 1989. i pobijedili. Tada je predstavnik bila grupa Riva s hitom 'Rock Me', pjesma koju svi znaju i do dana današnjeg. I to je bilo to od naših pobjeda. Kada je Hrvatska postala samostalna država, imala je još nekoliko nastupa na Eurosongu koji su prošli dobro, ali od 2000.-ih sve više i više fejlamo. Najbolje smo prošli 1996. godine kada nas je predstavljala Maja Blagdan s pjesmom 'Sveta ljubav' i kada smo završili na 4. mjestu., a isto se dogodilo i 1999. kada je išla Doris Dragović s pjesmom 'Marija Magdalena'.

 

To su nam svijetle Eurovizijske točke. Najbolje od najboljih. Nakon toga smo sve teže i došli do finala, a o kvalificiranju na vrhu nema ni govora. A kada smo bili najgori? Totalno smo fejlali 2018. godine. Tada nije niti bilo Dore putem koje bi se izabrala pjesma već je HRT odlučio da će poslati Franku Batelić. Pjevala je pjesmu 'Crazy' i završila u polufinalnoj večeri na 17. mjestu od mogućih 19. Nikad nismo prošli gore nego tada.

Kakvi ćemo biti ove godine? Za sada prognoze ne stoje najbolje, ali treba li im vjerovati? Prošle su godine svi bili ludi za Albinom i njenom pjesmom, a svejedno nije prošla u finale. Nadamo se da će Mia Dimšić ove godine ipak imati bolji rezultat.

Pogledajte još:

Koga stranci misle da smo trebali poslati na Eurosong? S drugom pjesmom bi po njima imali veće šanse

Dora se održava u subotu, a tri su se pjesme već sada izdvojile i postale favoriti - poslušaj koje

Tko je i s kojom pjesmom pobijedio na Dori one godine kada si se ti rodila?

Hrvatska najbolji plasman eurosong, eurosong 2023 najgori plasman dora eurovizija

Još vijesti