Slika nije pronađena

Nije rijetkost da tinejdžeri gaje simpatije prema nekoj odrasloj osobi. U teen godinama hormoni kao da plešu, a zaljubljenost je dio svakodnevice. Ne možemo birati tko će nam se svidjeti bez obzira na to koliko godina ta osoba imala.

`Ljubav ne pita za godine` stara je mudrost kojom se vode brojni zaljubljeni diljem svijeta. Brojni filmovi snimljeni su na temu zaljubljenosti starijeg muškarca i mlade žene, ali i obratno.

Tinejdžeri, često zbunjeni i spremni na zaljubljivanje nekada se zaljube u odraslu osobu s kojom ne mogu ostvariti vezu. Nakon toga dolazi tuga i razočaranje, ali ipak svi na kraju shvate da ta veza u tim godinama ne bi imala budućnost.

Otkrivamo ti koji filmovi govore o zaljubljivanju tinejdžera u odrasle osobe:


Lolita (1997.)

Knjiga Vladimira Nabokova Lolita i danas diže prašinu zbog svog kontroverznog sadržaja. Naravno, po ovoj knjizi snimljen je i film Lolita koji je podigao još više buke. Glavnu ulogu u filmu igraju Jeremy Irons i Dominique Swain. Dominique glumi Dolly (Lolitu), zaigranu tinejdžericu koja živi bez oca s majkom. Jeremy Irons utjelovljuje lik Humberta koji je stariji čovjek koji postaje podstanar u kući Lolitine majke. Humbert je u svojoj mladosti bio zaljubljen u djevojku koja je umrla, a Lolita ga podsjeti na nju kroz svoju zaigranost i mladost. Humbert i Lolita se zaljube, a on oženi njezinu majku samo kako bi mogao biti bliže `svojoj Dolly`. Nakon smrti majke Lolita odlazi živjeti s Humbertom koji je bio ujedno njezin očuh, a i ljubavnik. Film je nabijen erotikom i Humbertovim promišljanjem o životu i Loliti. Glumica Dominique u filmu je imala 17 godina, a Irons 49.Žena kojoj sam čitao
(The Reader, 2008.)

Film Žena kojoj sam čitao snimljen je po istoimenoj knjizi Bernharda Schlinka. Radnja filma smještena je u vrijeme nakon Drugog svjetskog rata u Njemačkoj. Starija žena Hanna Smitz, koju u filmu glumi Kate Winslet, upoznaje tinejdžera Michaela Berga s kojim provodi vrijeme. Michael najčešće Hanni čita knjige i različite priče. Instantno se između njih rađa tjelesna privlačnost pa svoju `ljubav` često prakticiraju. Michael upisuje pravni fakultet i na kraju brani Hannu na sudu zbog zločina kojeg nije počinila za vrijeme rata. Film je osvojio Oscara i uzburkao javnost.Breatne In (2013.)

Ova američka drama prikazala je zaljubljivanje tinejdžerice i starijeg muškarca. Guy Pearce glumi starijeg muškarca Keitha Reynoldsa koji je profesor glazbenog u srednjoj školi. Njegovoj obitelji se pridružuje Sophie, studentica na razmjeni koja ima 18 godina, baš kao i Keithova kćer. Sophie svira glasovir isto kao i Keith. Naravno, zbližavaju se zbog sviranja i smišljaju plan kako će zajedno pobjeći. Keith nije zadovoljan svojim dosadašnjim životom te smatra da će odlazak sa Sophie popuniti prazninu u njegovom srcu.


Malena (2000.)

Film Malena učinio je od glavne glumice Monice Bellucci predmetom žudnje brojnih muškaraca. Ovaj film snimljen je u Italiji, a radnja je smještena nakon Drugog svjetskog rata. 12-godišnji Renato zaljubljuje se u predivnu Malenu. Malena ima muža i usprkos tračevima i dalje je vjerna žena, a Renato intenzivno počinje o njoj maštati. Često ju i promatra kroz prozor ne bi li vidio ženu svojih snova. U filmu Malenu ljudi ogovaraju i šire glasine samo zato što je lijepa žena.Vrtlog života (American Beauty, 1999.)

Kevin Spacey glumi Lestera Burnhama, čovjeka  kojeg je uhvatila kriza srednjih godina. Daje otkaz i počinje pušiti travu samo kako bi razbio monotoniju svog života. Nije sretan kao muž iz predgrađa. Njegova kćer druži se s djevojkom Angelom Hayes koju glumi Mena Suvari. Lester i Angela počinju zavoditi jedno drugo. Film govori o destrukciji, zabranjenoj ljubavi i zabranjenim tjelesnim iskustvima s tinejdžericom, roditeljskoj ljubavi, ljepoti, materijalizmu...


I.P.


Pročitajte još:

Stvari koje se uvijek događaju u filmovima, ali nikada u stvarnosti

Kokice u ruke: Filmovi koje moraš pogledati do kraja ljeta

Miljama daleko od stvarnosti: nerealne ljetne romanse iz romantičnih komedija

Filmovi filmovi u kojima se tinejdžeri zaljubljuju u odras

Još vijesti