Slika nije pronađena

Sumrak je film u nastavcima, a Vampirski dnevnici serija na malim ekranima. Stigao nam je i prvi dio završnog dijela Sumraka i s pravom  možemo reći – vampiri su opet in!

No, koji vampiri su ipak više in? Oni dobri, koji ne žele povrijediti ljudsku vrstu i bore se sami sa sobom da im ljudska krv ne bude toliko slatka, ili ipak oni malo zločestiji koji se svim metodama bore za ljudsku dušu? Jesu li vam draži oni koje predvodi zgodni Edward Cullen ili ipak oni zločestiji koje predvodi superzgodni Ian Somerhalder?

Dakako, nijanse odlučuju o tome tko nam je draži. Kako bilo, 'Praskozorje' nam je stiglo u kina, a mnogi 'Vampirske dnevnike' skidaju s interneta i gledaju epizode koje kod nas još nisu 'službeno' stigle.

Filmove iz sage 'Sumrak' snimljeni su prema romanima, kvatrologiji američke spisateljice Stephenie Meyer. No, budući se radi o veoma opširnom zadnjem dijelu, 'Praskozorju', odlučeno je da će se ova knjiga pretočiti u čak dva filma. Drugi dio Praskozorja stiže u kina u studenom sljedeće godine.

Radnja se događa u Forksu u Washingtonu, dijelu države s najviše kišnih dana. No, nije ni čudo jer vampiri se ne smiju pokazati na suncu jer tada svjetlucaju poput dijamanata te bi ih svi prokužili. Ova je činjenica donijela rijeke turista u mali gradić Forks te zaradu lokalnim ljudima.

Uz ovo, sve vezano uz sagu 'Sumrak' prodaje se kao alva – kozmetika s nazivom filma, božićni pokloni, odjeća kakvu nose likovi i da ne duljimo. Kada je prvi dio 'Sumraka' stigao u kina u studnom 2008. godine samo u tom prvom danu zaradio je 35,7 milijuna dolara te je svima bilo jasno da se radi o zlatnom rudniku.

Ipak, 'Sumraku' kritika nije tako naklonjena. Do sada ga prate dosta loše ocjene službenih filmskih kritičara, a čini se da će se ova praksa nastaviti i s novim nastavcima. Naime, nekoliko najpoznatijih američkih kritičara vidjelo je 'Praskozojre 1' prije službenog izlaska u kina te ga zasipaju ne baš oduševljenim epitetima.

I 'Vampirski dnevnici' su rađeni prema knjizi, nizu romanu L. J. Smitha pod istim naslovom kao i serija. Priča prati djevojku zaljubljenu u dva brata koji su ujedno vampiri. Serija se u SAD-u počela prikazivati u rujnu 2009. godine, a ove godine američki gledatelji prate već treću sezonu.

Službena je kritika bila podijeljena oko prve epizode 'Vampirskih dnevnika' no i one negativne kritike kasnije su omekšale rekavši da je svaka nova epizoda kvalitetnija od one prethodne.

Serija također iz godine u godine dobija gomilu nagrada Teen Choice, ali to isto možemo reći i za filmove iz sage 'Sumrak'. Osim toga, i film i seriju prati ljubavna priča glavnih glumaca i u stvarnom životu. Naime, Kristen Stewart i Robert Pattinson iz 'Sumraka' te Nina Dobrev i Ian Somerhalder iz 'Vampirskih dnevnika' ljubavni su par i kada se ugase kamere.

Dakle, puno sličnosti u ove dvije znanstveno-fantastične priče. Mnogi će zaključiti – nije bitno koja se gleda sve dok je vampira! Živjeli oni nama!

N.LJ.J.

sumrak saga Vampirski dnevnici

Još vijesti