Slika nije pronađena

Održala se u Dolby Theatreu u Los Angelesu, a i ove godine domaćin je bio komičar Jimmy Kimmel. Ovogodišnji favorit po broju nominacija (13) je i trijumfirao s četiri osvojena kipića – riječ je o filmu 'Oblik vode' Guillerma del Tora koji je osvojio Oscara za najbolji film, najbolju režiju, glazbu i scenografiju.


Odmah iza njega po broju nagrada je film 'Tri plakata izvan grada' – Sam Rockwell proglašen je najboljim sporednim glumcem (a to mu je ujedno i prva nominacija), a Frances McDormand je zaslužila nagradu za glavnu žensku ulogu.


I 'Dunkirk', u kojem je zapaženu ulogu ostvari Harry Styles, osvojio je tri nagrade – za montažu, montažu zvuka i za najbolji zvuk. Najboljim animiranim filmom očekivano je proglašen 'Coco i velika tajna'.


Popis svih dobitnika pronađite ovdje.

A što se tiče zanimljivosti, bilo ih je pregršt. Primjerice, na dodjeli je sudjelovala prva otvoreno transrodna glumica, Daniela Vega, inače zvijezda filma 'Jedna čudesna žena' koji je dobio titulu najboljeg stranog filma.

Hrvatska make-up artistica Ivana Primorac kao dio ekipe zaslužne za najbolju šminku (onu u filmu 'Prijelomni čas') također je osvojila Oscara.

Definitivno je najviše pažnje ipak osvojio pokret 'Time's Up', odnosno borba protiv spolne i rasne diskriminacije. Podsjetimo, ovo je bila prva dodjela nakon afere Wienstein u kojoj je otkriveno da je moćni producent seksualno zlostavljao stotinjak žena.

Foto: Profimedia/Pixar

M.Z.

Provjeri još...

'Najbolji' filmovi koje moraš pogledati što prije - objavljene su nominacije za Oscara

Pogledajte najveći fail u povijesti Oscara: Proglasili 'La La Land' najboljim filmom, ali nagrada je pripala 'Moonlightu'

Glasaj za najbolju haljinu s dodjele Oscara

Nagrade 2018 oscari film dunkirk Oblik vode tri plakata izvan grada