Slika nije pronađena

Držati sve konce u svojim rukama nije nužno loše, ali ako naše ponašanje počne iritirati sve oko nas očito smo pretjerali.

Što prije osvijestimo činjenicu da ne možemo kontrolirati sve u svom životu to bolje jer biti kontrol freak je vrlo iscrpljujuće. Osim što nas takvo ponašanje može dovesti do mini živčanog sloma isto tako nam neće donijeti puno dobrog.

Kontroliranje drugih ljudima smeta i ne možemo ništa napraviti da to promijenimo. Iako nam se nekada čini da baš dobro upravljamo stvarima oko sebe, to baš i nije tako jer kako smo već rekli – ne možemo sve držati pod kontrolom.

Ako ti često drugi kažu da malo `ohladiš` i ne budeš kontrol freak, vrijeme je da saznaš jesi li zaista takva:

Sve mora biti onako kako si ti zamislila

Osobe koje se ljute oko najmanje promjene u svom rasporedu i planu su totalni kontrol freakovi. Ako imaš potrebu upravljati svime što se događa oko tebe: od kuće, škole pa do prijatelja, nažalost moramo reći da imaš taj problem.




Perfekcionistica si

Želja da stalno imaš kontrolu nad stvarima može biti znak da si perfekcionistica, ali to često graniči s tim da si i kontrol freak. Psihologinja Monica Ramirez Basco kaže kako perfekcionisti imaju želju da sve naprave savršeno i tako se pokažu okolini, a ako im ne ide za rukom tada osjećaju veliko nezadovoljstvo i zato žele što više kontrole.



Promjene raspoloženja su tvoja svakodnevica

Premda si u pubertetu i promjene raspoloženja su u to vrijeme normalno, ovdje govorimo o jako naglašenom ponašanju jer kontrol frikovi stalno `plešu` po rubu svojih vlastitih frustracija. Kada stvari ne idu onako kako su zamislili, kontrol frikovi osjećaju kroničnu frustraciju, neraspoloženje i stres.


Osuđuješ ponašanje drugih

`Osuđivati nekoga je vrsta ponašanja za one koji vole kontrolirati jer tu osobu to čini privremeno sretnima. Osoba koja lako osuđuje tuđe ponašanje je prikriveno jako kritična prema samoj sebi.` piše Huffington Post. Možemo samo reći da nikome nije bilo bolje jer je osuđivao druge ljude, ali moramo znati da nemamo kontrolu nad ponašanjem drugih samo zato što ga sudimo i ne odobravamo.




U prošlosti si bila povrijeđena

Negdje u djetinjstvu, osoba koja je kontrol freak je bila duboko povrijeđena, najvjerojatnije od neke bliske osobe. To je ostalo zapečaćeno u njihovom živčanom sustavu te zato imaju potrebu sve kontrolirati. No, ne treba dopustiti da prošlost diktira sadašnjost zbog toga što se bojimo ishoda neke situacije.


Stalno kritiziraš druge

Ako stalno kritiziraš odjeću drugih, njihove interese, način prehrane i drugo, to je znak da pokušavaš kontrolirati. Bez obzira na to što tvoja najbolja prijateljica ili dečko naprave, to za tebe nikada neće biti dovoljno dobro? Vrijeme je da smanjiš svoja očekivanja i prebaciš kritiku negdje drugdje jer trebaš pustiti svoju obitelj i prijatelje da budu ono što jesu, a ne ih stalno kritizirati.





kontrol freak Kontrola freak

Još vijesti