Slika nije pronađena

Ili ipak sve nije tako crno i samo ti se čini da nekada malo pretjeruješ? Postoje tri pitanja na koja trebaš odgovoriti i koja će ti reći trebaš li nekada malo predahnuti i samo pustiti stvari da idu svojim tokom.

Foto: Freepik - cookie_studio

Imati kontrolu nad svakom situacijom koja ti se događa ili koja ti se treba dogoditi jednostavno nije moguće. Bilo bi lijepo kada bi mogli to raditi, ali ne možemo, samo smo ljudi, nemamo čarobne moći. Kada je netko totalni kontrol freak i želi sve uvijek imati pod kontrolom i znati da se ništa neće dogoditi što će poremetiti planove, to može ljudima ići na živce. Svaki ekstrem u ponašanju postaje problematičan, a iako svi znaju da imaš dobre namjere, u nekom trenutku više neće moći trpjeti pritisak. Je li tvoja želja da sve kontroliraš malo prevelika i ne baš zdrava? Toliko da bi te se moglo nazvati pravim kontrol freakom? Odgovori na sljedeća tri pitanja i saznaj.

1.Jesi li ti ta u ekipi/vezi koja uvijek složi plan i onda očekuje da se svi slože s njim i drže ga se?
Jer je ipak to najbolji plan. Kako to znaš? Sve si istražila prije i to temeljito. Jednostavno znaš da je to najbolji način za nešto odraditi i očekuješ da i drugi to vide. Kada netko predloži neku promjenu u planu, ne dopuštaš. Nema mjesta za prijedloge drugih, kakvi god oni bili. Ako se vidiš u ovome i imaš potvrdan odgovor na pitanje iznad, to je korak prema tome da previše kontroliraš sve oko sebe.

2.Svatko tko se ne složi s tvojim mišljenjem je u krivu?
Jer tvoje je mišljenje pravo i nema smisla da se stvari odrade na drugi način, 100% si sigurna da je tvoj način najbolji. Postoji uvijek više načina za riješiti neki problem ili dogovoriti nešto, a da rezultat bude dobar, ne samo tvoj način. Iako je tebi jasno da je tvoj način pravi, možda je i onaj tko predloži netko drugi dobar, samo na drugačiji način. Uostalom, nekada treba i pogriješiti. Kada ne dopuštaš ljudima da daju svoj doprinos nečemu što radite, jer su po tebi u krivu, još si jedan korak bliže tome da dobiješ titulu 'opsjednuta kontrolom'.

3.Kada se raspravljaš s nekime, slušaš li uopće njihove argumente ili samo ideš po svome i nije te briga?
I zadnje pitanje, na koje ako odgovoriš potvrdno, trebaš se malo zapitati je li vrijeme da se opustiš i prepustiš drugima nekada kontrolu. Inače ćeš izludjeti samu sebe i sve oko sebe. Oni koji ne znaju što je kompromis i ne žele pronaći rješenje koje će svima odgovarati, previše su opsjednuti kontrolom. Problem nije u tome što drugi ljudi imaju kriva mišljenja ili što su glupi, nego to što im ti ne daješ priliku da ti pokažu svoju verziju. Kada ne dozvoljavaš drugima da nešto predlože i pokažu ti nešto drugačije, limitiraš sama sebe i svoj rast i učenje.

M.T.

Pogledajte još:

Prepoznaj emocionalne manipulatore! Koriste ovakve rečenice kako bi kontrolirali tvoje ponašanje

Prepoznaj jesi li u vezi s toksičnom osobom željnom kontrole! Ova 4 ponašanja će ju razotkriti

Ako ove fraze često govoriš, živciraš ljude: Ovo je 5 rečenica koje svi mrze čuti – uključujući i tebe

Kontrola kontrol freak kontroliranje opsjednutost kontrolom test

Još vijesti