Slika nije pronađena

Koliko ti je puta netko rekao ‘ma daj, pusti to’, ‘zaboravi’, ‘preboli to’? Naravno da svatko od nas pomisli ‘lako reći, teže napraviti’. Preboliti ono što nas povrijedi nije lak zadatak. Kad te nešto boli, naljuti ili frustira – izaziva bilo kakav negativan osjećaj – teško je to jednostavno ‘pustiti’.

No, iako svi prvo želimo vrištati/plakati/sakriti se ispod dekice, takve neugodne osjećaje ne smiješ dugo zadržavati u sebi jer će te onemogućavati da se osjećaš zadovoljno i sretno. Postoje načini preboljevanja svega!

style=width:

Izrazi svoje osjećaje

Psihologinja dr. Eliza Hatton tvrdi da je prvi korak dopustiti si da osjećaš! Nemoj ignorirati osjećaje ili ih pokušavati potisnuti – to će ih samo osnažiti pa će trajati dulje i povrijediti te snažnije. Umjesto toga, izrazi ih na zdrav način! Pričaj s prijateljicom ili mamom, sestrom, pa čak i sa nekime iz škole. Potraži pomoć i utjehu i dozvoli da ti drugi pomognu.

style=width:

Preusmjeri svoju energiju

I dok je važno da si daš vremena, u jednom trenutku više nije zdravo razbijati glavu nad time što se dogodilo jer ćeš samo pogoršati situaciju. Umjesto da se usredotočiš na nešto što se dogodilo u prošlosti, pokušaj se usredotočiti na nešto pozitivno i budućnost. Radi stvari koje te usrećuju, probaj neki novi hobi ili sport, tečaj plesa i slično. Uživaj u svom životu!


Uči na svojim pogreškama (iako je bolje učiti na tuđima, ali to nikome ne polazi za rukom)

Jednom kad prođe dovoljno vremena od situacija koja te izbacila iz takta i kad se emocije malo smire, razmisli o tome što se dogodilo i koji ti pouku to nosi. Možda trebaš promijeniti nešto u svome ponašanju ili samo prepoznati tip osobe koja ti ne odgovara u životu i koju ćeš odsad izbjegavati? Osim toga, utješno je znati koliko si snažna osoba koja će preživjeti sve – što god se dogodilo.

style=width:

Kako onda preboljeti…

…kad izgubiš najbolju prijateljicu

 

Gubitak bff može biti jednako grozan (ako ne i grozniji) od prekida s dečkom ili curom. Osjećaj je grozan, posebno ako si ti izigrana strana, a da ni ne znaš zašto. Iako ti se čini da se cijeli svijet oko tebe raspada, zapamti da prijatelji dolaze i odlaze, približavaju se i udaljavaju – ovisno o događajima u životu. Cijeni prijateljstvo koje ste imali, ali ako nema šanse za pomirenje usredotoči se na traženje drugih prijatelja i promjene u društvenom životu. Jedna se vrata zatvore, a druga otvore.

style=width:

…razvod roditelja

To je traumatično iskustvo za svako dijete jer mijenja tvoj život iz temelja. Jako je važno da ostaneš povezan/a sa svojom obitelji, koliko god to teško zvučalo, i pokušaš razmišljati i o tome kako ti se roditelji osjećaju. Razišli su se s razlogom, a šanse su da će biti puno sretniji jednom kad počnu živjeti odvojeno.


…loše ocjene u školi

Možda imaš problema u školi ili kod kuće, a možda si i razočarao/la samog/samu sebe. Moraš se riješiti takvih razmišljanja i osjećaja. Porazgovaraj s učiteljima o tome što te muči i o problemima koje imaš i pokušaj s njima razraditi strategiju učenja i nadoknađivanja propuštenog. Možeš razmisliti i o instrukcijama ili jednostavnijim stvarima kao što su izrada rasporeda kojeg ćeš se držati. Privremeno loše stanje ne znači da si profućkao/la priliku za upis na dobar fakultet i da se moraš pomiriti s time da ćeš uvijek imati loše ocjene.

Kako ti preboliš loše trenutke u životu?

L.B./izvor: Girlfriend

foto: Tumblr

preboljeti sve prijateljstvo veze roditelji savjeti

Još vijesti