Slika nije pronađena

Imaš problem koji jednostavno ne znaš kako riješiti? Obrati se za pomoć svojim vršnjacima u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Netko je uvijek tu tko će ti dati dobar savjet.

U ovom ste tjednu raspravljali i međusobno si davali savjete na najrazličitije teme. Neke je mučilo kako se nositi s prijateljem koji je možda toksičan, pitali ste se je li u redu da roditelji provjeravaju mobitel nekome tko ima 15-16 godina i što kada tebe i frenda vaše mame uhvate u krevetu.

1.Toxic friend?

Imam tu jednu frendicu, idemo skupa u razred i u istom smo domu (inače to je učenički dom) i sad ja nemam baš puno prijatelja u gradu jer sam u domu i u novom gradu tek par mjeseci, tako da niti ne poznajem skoro nikoga, a da nije iz razreda ili doma. I sad logično najviše se družim s ovom curom što ide sa mnom u dom i u razred. Stvarno smo si postale super u ovih par mjeseci što se znamo, sve si govorimo, ali u zadnje vrijeme sam primijetila da je možda toxic. Znači ja njoj posuđujem novac i to mi nije problem, posuditi sad 50kn ako joj treba, ali ja sam njoj posudila u zadnja 2tj oko 200kn i vratila mi je jedan dio, stvarno mi nije problem posuditi, ali ona je taj novac potrošila na cigare i gluposti. Pokušavam joj posuditi što manje novca jer ja kad idem doma za vikend meni treba novac jer mi mama neće davati drugi ako želim ići van, a ja jer njoj posudim, imam možda 20kn. Ona mene pita jel' imaš para, ja kažem imam koliko ti treba, a ona meni kaže koliko imaš, a ne želim joj reći imam 200kn jer mi nije u planu njoj posuditi 100kn. To nije jedina stvar, radili smo jednom prezentaciju ona, još jedna cura i ja, ja sam davala neke ideje za prezentaciju i govorila sam neke stvari kako nisu dobre i ona mi je rekla kao daj šuti nemaš pojma i ona je doslovno sve sama napravila i rekla kako ona zna raditi prezentacije. Onda smo došli na prezentaciju i niti jedna nije znala tekst, a ni ja jer mi nisu ništa dale za učiti i sve ono što sam ja rekla, je rekao i profesor i onda kad sam joj to rekla, ona je rekla ne nisi to rekla. Baš ponekad se osjećam loše pored nje, volim se družiti s njom i sve, ali ponekad se osjećam kao da sam glupa pored nje premda znam da nisam. Kad npr pričam na mobitel s mamom i očito je da sam se ili nešto posvađala s mamom ili je nešto bilo i ona meni kaže što je bilo, ja kažem ništa jer mi se ne da pričati i ne trebam joj reći baš sve, ona meni kaže pa dobro onda ja tebi više ništa neću govoriti. Onda pokuša na silu nešto izvući iz mene, a ja imam razlog zašto joj ne želim reći. A kad ona npr nešto radi ili ide negdje ja ju pitam onako kao frendica di ideš, ona kaže što te briga. Onako ona meni prva ne kaže i ne ljutim se ja na to, boli me briga, samo me smeta što je takva prema meni kad ja njoj ne želim reći. Ja joj kažem neki problem, ona kaže j*****, oke ako ne zna što bi rekla, ali kad ona meni nešto kaže, ja njoj bar pokušam pomoći i svaki put kaže da su moji savjeti glupi. Ima još stvari, ali eto ovo je ono možda što se najčešće događa. Ne znam je li tako nešto normalno u prijateljstvu jer imam još jednu frendicu koja me onako vrijeđa prijateljski i ja nju i ne osjećam se loše poslije toga. Što vi mislite?

Neki od vaših odgovora:

vindfaker: Pa očito je da te iskorištava, nemoj joj davati novac, a pogotovo ne za cigare i gluposti. Ružno je to što ti pred drugima govori "daj šuti" i slično jer da je prijateljica kako treba rekla bi ti nasamo sve, a ne da drugi čuju. I vidiš da joj trebaš kad ona ima problema da ju utješiš i savjetuješ, a za tvoje probleme "a jebiga". Iskreno, nađi sebi bolju prijateljicu, ali ne moraš ukidati kontakt s ovom, drži je na distanci.

ivan995: Ovo ti ne treba u životu, cura samo gleda sebe. Isto tako i kod mišljenja, čim nemate isto mišljenje odmah joj ne odgovaraš, što dalje od nje.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje


2.Roditelji i telefon

Je li normalno da ti roditelji pregledavaju telefon s 15-16 godina?

Neki od vaših odgovora:

Josipa2504: Nije normalno. Zna se što je privatnost. Da si još malo dijete pa ajde, ali sa 15,16 god...ne...

rainbow24: A gle ja nikad nisam za to da roditelji pregledavanju stvari od djeteta osim ako npr. ne radi neke probleme i sl. Svatko ima pravo na privatnost, ja npr na mobitelu imam slike sebe u grudnjaku i sad da mi to vide mama ili tata ja bi propala u zemlju. Reci im da želiš svoju privatnost.

vindfaker: Pa i nije baš, pogotovo sa 16 godina. Meni nisu nikad tako da nemam iskustva s tim. Ali trebali bi imati povjerenje u tebe i da imaš neku svoju privatnost što se toga tiče.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje


3.Uhvatili su nas

Bok svima! Prvo što želim reći je da nemam apsolutno pojma što sam skrivila točno. Prijatelj me je pozvao k sebi doma da igramo igrice, naručili smo pizzu i tako smo se zezali i blabla. Njegova mama je tad bila doma, pozdravile smo se, popričale, sve all right. Njegova mama je otišla do grada s mojima na kavu i on i ja smo očito ostali sami. On se meni malo sviđa, ne u emotivnom smislu toliko, više me fizički privlači i ja njega, i to smo si rekli međusobno. Ukratko, spetljali smo se da ne idem u detalje sada. Mi nismo čuli kad su njegova mama i moja došle kući. Bili smo na katu, ona nije išla autom tako da ništa nismo mogli čuti. Nismo čuli ni korake niti ništa. I ušle su nam u sobu i uhvatile su nas kako vodimo ljubav, da budem pristojna. Niti smo bili glasni, niti je scena u kojoj su nas zatekle bila "strašna" niti ništa. Njih dvije su blago rečeno POLUDJELE. Mama njegova je zalupila vratima od te sobe i izderala da se nacrtamo u kuhinji odmah. I sišli smo u kuhinju i moja mama se počela derati kao da samo pizdarije radim, da ju sramotim, da se ne trebam odmah k*rvat s dečkom ako sam sama. Njegova mama se zgražavala i rekla je da će nam zabraniti da se družimo uopće. I rekle su nam da nas može biti sram. Imamo 17 btw. Ne kužim čega me treba biti sram. Prijatelja koji mi je privlačan? Čemu takva burna reakcija? Nisu nam dale da objasnimo situaciju uopće. Molim pomoć

Neki od vaših odgovora:

roza55: Gle, još im je friško pa se ljute, ako ste koristili zaštitu, može se reći da si seksualno odgovorna, ali svi imamo seksualne potrebe. Ne zamaraj se time, prijeći će preko toga s vremenom, a ti smanji viđanje s tim dečkom za sada da se strasti smire.

Princess_Gaby: Prva stvar, soba se zaključava.

Josipa2504: Ja vjerujem da su tako reagirale jer su obje ušle i vidjele vas u isto vrijeme, objema bilo neugodno sigurno pa nisu znale kako reagirati nego se krenuti derati itd itd. A ništa, sad što je tu je, meni bi bilo užasno pogledati mamu u oči da me uhvati s nekim u krevetu. Moraju biti svjesne da ste sad u tim godinama u kojima je normalno seksati se, nema se tu što puno za komentirati.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje


Foto: Giphy/ Shutterstock.com – pikselstock/ Shutterstock.com - Alejandro J. de Parga

M.T.

Pogledajte još:

Najčitanije teme: Kako napraviti prvi korak, zašto svi nose gole gležnjeve i jesu li godine bitne za prijateljstvo

Najčitanije teme tjedna: Iako ima curu gleda druge, treba li svatko imati BFF i vjerujete li u karmu

Najčitanija pitanja: Kako ispraviti 5 jedinica, šminkanje za u školu i kako naučiti engleski ako si antitalent

pitanja roditelji prijateljstvo odgovori toksično mobitel savjeti Pitanja i odgovori najčitanija

Još vijesti