Slika nije pronađena

U školi učiš neke zbilja važne stvari koje ti pomažu da narasteš i razviješ se intelektualno (jezici, povijest, matematika, biologija), ali i fizički (tjelesni, izleti, sportske aktivnosti). Jedini je nedostatak što te malo koja škola može podučiti nekim osnovnim životinim vještinama koje bi svatko trebao znati.

Naravno da postoje škole u kojima se nudi domaćinstvo ili govorništvo ili debatiranje kao predmeti, ali oni najčešće nisu obavezni što znači da će većina maturanata izaći iz škole bez da zna skuhati jednostavan obrok, izraziti svoje frustracije i riješiti konfliktnu situaciju.

Unatoč tome, neke životine vještine moraš svladati kako bi si olakšala život i kako bi izrasla u bolju i još ljepšu osobu nego što si sada. Evo što su korisnici Reddita odgovorili, kad su ih pitali što bi voljeli da su naučili kao mlađi u školi...

Kuhanje

Nitko ne kaže da moraš postati novi Jamie Oliver, ali da bi dobro brinula za sebe kad, primjerice, odeš na fakultet, moraš znati barem osnove kuhanja. Naručivanje hrane ili klopanje u menzi nisu uvijek najzdravije (ni najjetinije) opcije stoga nauči pripremati nekoliko najdražih jela, kako jeftino, a kvalitetno kupovati hranu i koje su nutritivne vrijednosti nekih nairnica.

Briga za automobil

Nemoj se oslanjati na to da će dečko, tata ili brat uvijek biti kraj tebe da ti pomognu oko jednostavnih problema i kvarova na automobilu. Osim što će ti podići samopouzdanje, sposobnost da sama provjeriš ulje, promijeniš brisače ili gume, pokreneš automobil na kleme kad ti se isprazni akumulator ili uliješ tekućinu za ispiranje stakala uštedjet će ti novac.


Vještine komuniciranja

Vještine komuniciranja jako su važne, bez obzira s kime razgovaraš. Ne moraš biti ekstrovert da bi ljudima dala do znanja što želiš, što te frustrira ili uzrujava. Bitno je moći znati kako na diplomatski način riješiti konfliktne situacije, kako ovladati svojim emocijama, bijesom, ljutnjom ili nervozom, kako kolegama reći da nešto naprave bez da ispadneš nasrtljiva, kako razgovarati s profesorima, ali i svojom obitelji, dečkom ili djevojkom.

Spolni odgoj i edukacija o seksu

Spolni odgoj još uvijek se ne nudi u svim školama i svim razredima, a najčešće nije niti samostalan predmet. Bilo bi dobro da do punoljetnosti naučiš sve, a ne samo odakle dolaze djeca. Kako tvoje tijelo funkcionira, kako funkcionira seks i reproduktivni organi, a kako mjesečnica, kako se pripremiti za ginekološki pregled, kako održavati zadovoljavajuću higijenu i slično, važne su stvari koje se ne podučavaju u svim školama.

Prva pomoć

Svi bi trebali znati pružiti osnovnu, prvu i najhitniju pomoć na mjestu nezgode jer tako možemo nekome spasiti život. Ne moraš biti na istom nivou kao doktor, naravno, ali bilo bi dobro da znaš kako pomoći kad se netko poreže ili opeče, kako zamotati ozljedu ili imobilizirati prijelom, koje proizvode koristiti u kojoj situaciji i sl. Prva pomoć uči se prilikom pohađanja auto-škole, ali ta ti vještina može pomoći i prije toga u životu, ali i kasnije.

Osnovno održavanje stana/kuće

Nitko ne uživa u čišćenju, ali i to se mora napraviti s vremena na vrijeme. Trebala bi znati osnove čišćenja i održavanja svog životnog prostora, posebno ako ćeš zbog fakulteta preseliti u neki drugi grad. Jednom kad odeš od roditelja, ovisit ćeš sama o sebi. Nauči kako popraviti manje kvarove na kućanskim pomagalima, kako zaustaviti curenja cijevi, kako nešto detaljno očistiti, kako se riješiti kamenca, kako nešto zakrpati ili zašiti.

L.B./izvor: Gurl

foto: sxc.hu

Pročitajte još...

...6 savjeta starijih djevojaka: 'Da smo barem znale ove stvari u srednjoj školi!'...

...Dvoboj: Treba li u sve škole uvesti predmet 'Domaćinstvo'...

...Napuni kasicu-prasicu: evo kako uštedjeti novac...

životne vještine važne stvari koje ne možeš naučiti u školi Škola

Još vijesti