Slika nije pronađena

31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja, a počela ga je obilježavati Svjetska zdravstvena organizacija još 1987. godine. U Hrvatskoj svaki peti školarac puši, a godišnje od posljedica pušenja umre čak 9,000 ljudi. Pušiš li i ti?

Usporedbe radi, oko devet tisuća stanovnika imaju gradovi Daruvar, Opatija, Labin, Gospić. Dakle, radi se o velikom broju ljudi. Kada se radi presjek na cijeloj populaciji, situacija je još i gora jer puši svaki treći Hrvat. Ovome treba dodati da je pušenje povezano s oko tridesetak bolesti, a samo neke od najraširenijih su tumori bronhija i pluća te kardiovaskularne bolesti (bolesti srca i krvnih žila). Poražavajući je i podatak da su Hrvati po smrtnosti od tumora pluća drugi u Europi, odmah iza Mađarske!

Čini se kako bi se veoma brzo moglo naći devet tisuća razloga za prestanak pušenja, ali isto tako se čini kao da ih ni milijun nije dovoljno da netko prestane pušiti jer radi se o velikoj ovisnosti koja pogađa sve mlađe ljude. Uz ovo treba i naglasiti kako jednak učinak na zdravlje imaju i aktivno i pasivno pušenje.

Izloženost pasivnom pušenju

2006. godine provedeno je svjetsko istraživanje o upotrebi duhana kod mladih od 13 do 15 godina te se pokazalo da je čak 92,2 posto njih izloženo pasivnom pušenju kod kuće, a 93,3 posto sadašnjih učenika pušača izloženo je i pasivnom pušenju na javnim mjestima. 60,5 posto učenika smatra da im pasivno pušenje smeta, a 67,2 posto učenika smatra da pušenje na javnim mjestima treba zabraniti. Također, 60 posto učenika je probalo pušiti.

U Hrvatskoj je danas zabranjeno pušenje u odgojnim i zdravstvenim ustanova s iznimkom psihijatrijskih odjela te u restoranima i nekim kafićima. Ova odluka, posebice za kafiće dočekana je na nož pa tako nije rijetkost da kafići u kojima je pušenje zabranjeno – propadaju zbog manjka gostiju i samim time prometa i profita.

Dokazano je da oko pedesetak sastojaka iz cigareta ima kancerogeno djelovanje. Iako je glavni sastojak cigareta duhan, njemu se dodaju razni aditivi kako bi se pojačalo djelovanje nikotina i lakše stvorila ovisnost. Velik broj aditiva služi, prema izjavama duhanskih tvrtki, i za poboljšanje okusa, konzerviranje, za vlažnost, za poboljšanje izgaranja i povezanost sastojka. U konačnici tako dim cigarete sastoji oko 12,000 različitih tvari.

Znate li koji je simbol Svjetskog dana nepušenja?

Cvijet u pepeljari simbol je Svjetskog dana nepušenja. Na ovaj se dan pokušava ukazati na štetne posljedice aktivnog i pasivnog pušenja, a ove je godine moto: 'Zaustavimo štetan utjecaj duhanske industrije'. Ministar zdravlja, Rajko Ostojić kaže kako neće biti promjena u zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima, čemu su se mnogi nadali te također najvaljuje i jače kontrole prodaje duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina.

N.LJ.J.

Pušenje cigarete pasivno pušenje

Još vijesti