Slika nije pronađena

Svađanje i prepiranje nikome nisu dragi, ali svako toliko se svi nađu u situaciji kada s nekime žestoko raspravljaju. Umjesto da svaki put imaš osjećaj da su te emocije preuzele i da nisi rekla sve što si htjela ili da te druga strana nije shvatila kako si htjela, nauči kako izlaziti iz rasprava i prepirki kao pobjednik.

Koliko se god ne voljeli svađati i prepirati, uvijek nas sve ovakve situacije pronađu. Zato treba biti spreman i znati se izboriti za sebe. Umjesto da nakon svađe imaš osjećaj da te druga strana nije shvatila ili da se čini kao da si 'gubitnik', možda je vrijeme da promijeniš strategiju. Ako ti baš ne ide raspravljanje i prepiranje, nije sve izgubljeno, možeš ovu vještinu naučiti i izvježbati. Uzmi u obzir sljedećih nekoliko savjeta i svaka će rasprava ići u smjeru u kojem ti hoćeš i imat ćeš osjećaj da si iz svake izašla kao pobjednik.


1.Pričaj kada se smiriš

Kada si u nekoj žestokoj raspravi, emocije često budu također tu. Kada te nešto baš jako isfrustrira i digne ti tlak, imat ćeš itekako motivaciju reći što želiš, ali ono što govoriš može se krivo shvatiti ili ne doživjeti kako želiš, baš zbog toga što si toliko emocionalna. Teško je komunicirati kada si ljuta. Zato treba na trenutak stati i duboko udahnuti, inače ćeš se samo posvađati i nećeš ništa dobroga napraviti. Dok si frustrirana preko svih granica i bijes kipti u tebi teško ćeš se fokusirati i objasniti ili reći što želiš. Vjerojatnije ćeš umjesto konkretnih stvari krenuti drugu osobu vrijeđati, a to vas nigdje neće dovesti. Lakše ćeš i bolje reći svoju poantu ako uzmeš par minuta zraka, pokušaš se malo smiriti i onda reći što želiš.


2.Razdvoji osobu s kojom se svađaš od svađe

Samo zato što se ne slažete sada oko nečega, ne znači da je osoba s kojom raspravljaš odjednom postala zlikovac. To je i dalje tvoja frendica/dečko/cura/mama. Zato je dobro prije nego kreneš bacati riječi koje ćeš možda kasnije požaliti kada se ohladiš, razdvojiti u svojoj glavi osobu s kojom se svađaš od vaše svađe. Nemoj krenuti bacati uvrede koje ti padnu na pamet i koje nemaju uopće veze s vašom raspravom. Osim što ćeš povrijediti tu osobu, nećeš s time ništa postići. Hoćeš li tako dokazati svoju poantu? Ne. Hoće li te ta osoba stvarno saslušati? Teško ako ju vrijeđaš. Hoće li rasprava imati smisla? Ni malo. Isto tako, imaj na umu da ako je netko napravio ili rekao nešto što te povrijedilo zbog čega je prepirka i krenula, da to tu osobu ne čini odmah lošom, možda su samo nešto krivo shvatili. Zato je dobro ulaziti čiste glave u rasprave.

3.Slušaj što ti se govori

Bitna stvar u svim raspravama je da stvarno slušaš što ti netko govori. Želiš se uvjeriti da stvarno shvaća u čemu je problem i da sluša zašto si ti toliko uznemirena, a to nećeš moći znati ako i ti ne slušaš što ona tebi govori. Ipak ti nisi jedina osoba u toj raspravi, zato je bitno da i ti saslušaš što druga strana ima za reći. Koliko ti se god ne sviđa što čuješ ili se ne slažeš, pričekaj da sve kaže i onda objasni ti svoje stajalište. Rasprave u kojima svatko priča svoje i nitko nikoga ne sluša su totalno beskorisne i bespotrebne te ništa ne rješavaju. Kako bi dala dobar argument u raspravi, moraš slušati što druga strana govori. Inače ćeš samo pričati budalaštine i nitko te neće shvatiti ozbiljno i problemi se neće riješiti.


4.Postavljaj pitanja

Nećeš nikoga uvjeriti da je u krivu ako mu samo kažeš 'nisi u pravu'. Trebaš biti taktična i voditi osobu prema svom načinu razmišljanja uz pomoć pitanja. Svaku njihova tvrdnja koja nema smisla pretvori u pitanje. Kada ti krenu objašnjavati svoje stajalište za stajalištem, a ti ih kroz pitanja vodiš do svog razmišljanja, lakše će na kraju prihvatiti da nisu ipak u pravu. Nitko ne voli kada mu se kaže da je u krivu i sigurno će vrlo teško to priznati, ali ovako kada ih njihovi zaključci odvedu do toga, to je druga priča. Ako se osoba pak slijepo drži svojih uvjerenja i ponavlja kao papiga stalno isto, povuci se, jer to je netko tko te ne sluša i misli da je najbolji i najpametniji. Takvima nikada ništa nećeš uspjeti objasniti.

5.Treba znati kada odustati

Postoje i situacije kada nema smisla nastavljati raspravu jer vidiš da to nigdje ne vodi. Osobe koje se slijepo drže svojih uvjerenja i ne popuštaju čak i kada je kristalno jasno da su u krivu su samo jedan primjer. Nekima je u cilju samo raspravu iskoristiti da učine da se ti osjećaš loše i manje vrijednom, nije ih briga što imaš za reći – to je još jedna situacija kada pametni odustaju. Također osobe koje se stalno u raspravi pozivaju na nešto iz prošlosti od prije par godina – odustani, jer oni nikada neće prihvatiti da se stvari mijenjaju jer su si u svojoj glavi najbolji – bili i ostali. Još jedna situacije je ona kada shvatiš da si ipak ti u krivu, prihvati to i odustani.


6.Nemoj dopustiti da te se omete drugim temama

Kada netko krene raspravljati i vidi da gubi, krenut će na tebe 'bacati' i druge teme, s ciljem da izgubiš fokus. Obično će to biti neke teme za koje osoba zna da će ti dignuti živac. Nemoj joj dozvoliti da ti to radi. Koncentriraj se i slušaj što govori, ali i što ti govoriš. Ako imaš kontrolu nad sobom, imat ćeš i kontrolu nad situacijom.

Raspravljanje i prepiranje nije jednostavno i treba vremena da se izvježbaš i postaneš pro u dokazivanju svojih razmišljanja.

Foto: Shutterstock.com - Africa Studio/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Kad se svađa s frendom ili frendicom zahukta – evo kako ostati 'cool' i riješiti problem

Ljudi rođeni u ovih 6 horoskopskih znakova iz svake rasprave izlaze kao pobjednici

Upute za kvalitetnu svađu – prouči kako se porječkati u vezi bez većih posljedica

svađanje kako biti bolja prepirke

Još vijesti