Slika nije pronađena

Istina je – žene podnose više neugodnosti kroz život nego muškarci, a jedan od razloga su i izjave s kojima se svakodnevno susreću.

Nažalost, na takvo ponašanje i dosjetke drugih su cure već navikle, ali takve stvari su rijetko kada upućene dečkima. Kada se djevojke šminkaju budu kritizirane jer to čine `previše`, a kada izbjegavaju make up u širokom luku tada im se kaže da se `trebaju više šminkati`.

S ovim ružnim izjavama se žene stalno susreću, a premda neke od njih zvuče dobronamjerno to nije tako pa je dobro znati što se ne bi trebalo govoriti djevojkama:


`Trebaš se malo više smijati`

Koliko puta si doživjela ovaj scenarij: stojiš u noćnom klubu s prijateljicom ili na školskom hodniku i prilazi vam dečko koji komentira kako biste se trebale više smiješiti s usputnim pitanjem o tome zašto ste toliko ozbiljne? Ovo je svaka cura doživjela barem jednom u životu, a komentar je zapravo skroz neprimjeren. Neprimjeren je zato što se nikada ne odnosi i na dečke nego se od njih očekuje da budu `macho` pa samim time i `namršteni` dok se na djevojke gleda kao na nekoga tko bi se stalno morao smiješiti. Čemu to?



`Koliko si visoka bez tih štikli?`

Ovo samo govori koliko je svijet opsjednut fizičkim izgledom žene i koliki se pritisak na djevojke stvara. Čudno je što bi žene trebale prijeći preko svakog komentara bilo kojeg neznanca dok dečke gotovo nitko niti ne komentira. Kada se djevojku pita koliko je visoka bez štikli tada kao da se procjenjuje njena vrijednost kroz visinu, odnosno izgled što je skroz suludo.



`Opa, baš možeš puno pojesti za curu`

Ne razumijemo što bi ta izjava uopće trebala predstavljati jer aludira na to da cure trebaju jesti manje nego dečki. Rijetko kada se komentira apetit nekog dečka, ali kada cura jede bilo što osim salate i kada uživa u hrani to se jako glasno i u sav glas komentira. To samo pokazuje da se od žena očekuje da jedu male obroke i da stalno vode računa o svojoj liniji, a nakon tog svega društvo se licemjerno pita zašto toliko djevojaka boluje od poremećaja u prehrani.


`Trebala bi se više šminkati`

Nitko nikome ne može odrediti koliko će se često šminkati, ali takvi komentari i dalje pršte na sve strane. No, da je ova misao i više nego uobičajena o ženi i o šminki pokazuje istraživanje iz 2013. u kojem je polovica šefova rekla da ženu koja ne nosi šminku ne bi promaknuli. S druge strane, muškarce se procjenjuje po njihovom radu, a ne po tome kako izgledaju što bi trebalo biti isto i sa ženama.



`Da nisi htjela da drugi bulje u tebe ne bi obukla tu kratku suknju`

Prva stvar – djevojke se odijevaju zbog sebe, a ne zbog toga da drugi bulje u njih, a pogotovo ne dečki. Kada se nekome nešto sviđa on to može nositi, bez obzira na to radi li se o mini suknji ili o skroz zakopčanoj bluzi. Nije zdravo razmišljati u smjeru da se žene oblače zbog drugih i da tako traže pažnju jer zbog toga se i odgaja sve više budućih manijaka koji opravdavaju silovanje.






ružne stvari ne bi trebali govoriti curama curama

Još vijesti