Slika nije pronađena

Osim što se moraš nositi s podivljalim hormonima, vjerojatno ćeš primijetiti neke promjene na svom tijelu koje nisu posebno ugodne. Pojačano znojenje, pojavljivanje dlaka, promjene raspoloženja – sve su to 'blagodati' ovog životnog razdoblja.

Koliko god taj pubertet bio zeznut, nezgodan i problematičan, imamo dobru vijest: svi su ga preživjeli!

Ono što uvijek pomaže, čak i u najtežim trenucima, je humor. Evo nekoliko stvari koje te očekuju sljedećih godina:

*Dlake, dlake i još malo dlaka

Pojavit će se na raznim mjestima, a vrlo vjerojatno ćeš uskoro posegnuti za britvicom. Noge, ruke, trbuh i intimna područja izgledat će drugačije nego prošle godine. Dečke će pak razveseliti mali brčići, a budući da su bradonje in, razloga za brigu nema.


*Prištići

Ako se jednog jutra probudiš s ogromnim vulkanom nasred čela, čestitamo – stigao je pubertet! Bez panike molimo; ovakve poklone dobit ćeš još mnogo puta na različitim mjestima u trenucima kada ih najmanje priželjkuješ.


*Variranje kilaže

Tu su moguća dva scenarija; ili ćeš neprestano jesti, ali i dalje izgledati kao čačkalica ili nećeš uopće jesti, ali će se kilogrami odjednom lijepiti. Vježbanje i zdrava prehrana spašavaju stvar!


*Dejtanje

Gotovo je s maštanjem da ćeš se jednog dana prošetati do oltara sa svojom omiljenom zvijezdom; sada je vrijeme za pravu stvar! Dopisivanje, izlasci pa čak i poljupci – sve će to postati dio tvoje stvarnosti. Da, znamo da djeluje strašno, ali uživat ćeš kad se počne događati.*Razgovor o seksu

Iako se možda još nisi ni držala za ruku s dečkom, tvoji roditelji će vjerojatno željeti razgovarati o seksu. To je vrlo korisno stoga nemoj izbjegavati tu osjetljivu temu – jednog dana ćeš im biti zahvalna!


*Odjeća

Jedan dan to će biti tvoje najudobnije traperice, a već sljedeće jutro će ti biti prekratke. U pubertetu rastemo i razvijamo se stoga ćeš češće mijenjati grudnjake, jakne, tenisice i traperice. S obzirom da praznu kasicu prasicu, jedino što možemo reći jest – sjajno!*Menstruacija

Oni dani u mjesecu i sve što dolazi s njima... trebamo li govoriti više?


*Mutiranje

Ovu promjenu najviše će osjetiti dečki – trebat će vremena da se priviknete na svoj novi glas.*Kriza identiteta

U jednom trenutku, kada ti sve postane kaotično, teško i nerazumljivo, ćeš se vjerojatno zapitati zašto je tvoj život tako težak. Istina je da će biti puno ljepši. Pa opet malo težak. I onda ponovno lijep – i tako u krug...*Kraj

U trenutku kada prođeš kroz ovo životno razdoblje, osjetit ćeš kao da si prodisala i otvorila oči. Bit ćeš mnogo samouvjerenija, pametnija i ponosnija na ono što si postala.


Foto/Izvor: diply.com
I.N
.

Pročitajte još:

Lutka s menstruacijom i ulošcima uči tinejdžerice o pubertetu

Ova pamet i te godine: što bi žene voljele da su znale u pubertetu

Sve što nisi znala o vaginalnom iscjetku

pubertet promjene

Još vijesti