Slika nije pronađena

Osim što volimo spavati u raznim položajima, svaka osoba jedan je od ovih tipova spavača. Koji je tvoj tip?

Spavač-štreber

Ovaj spavač ne spava dulje od preporučenih sedam sati, diže se u cik zore i prava je jutarnja ptica. Ne želi da ga išta ometa za vrijeme sna pa miče mobitele i TV iz spavaće sobe pa možda zato i ustaje prije svih ukućana. Ako te ponekad nervira što tako rano ustaješ – pokušaj bolje zamračiti prostoriju u kojoj spavaš.

Duboki spavač

Ovaj tip ima dubok san i najčešće prespava nevrijeme, svađu susjeda pa čak i potres. On se toliko veseli odmoru da lako zadrijema i popodne, a ujutro najviše od svega voli odgoditi budilicu za dodatnih 10 minuta.

Pričalica

Ovaj tip spavača redovito svojim noćnim avanturama uveseljava ukućane. On priča u snu i najčešće toga nije ni svjestan. Na njegovom repertoaru najčešće su teme koje ga muče u javi poput problema u školi, svađa s prijateljima i slično. Ujutro se često osjeća posramljeno, ali dobra strana jest što je takvo ponašanje rijetko i ne traje dugo.

Sova

Ovom tipu spavača krevet ne donosi nimalo odmora. On po cijele noći ne može sklopiti oka, nesanica je njegov vjerni pratitelj. I dok noć još i nekako može podnijeti, jutra su mu gotovo nepodnošljiva. Umor je toliko velik da se ne može koncentrirati u školi.

Spavač s laganim snom

Ovom tipu spavača ne pomažu ni maske za oči ni čepići za uši. On čuje i najmanji šum, zatvaranje vrata ili pak puštanje vode u WC-u. Njegov je san lagan, ali pomoći mu može vježbanje. Umor će ga brže svladati i njegov će san biti kvalitetniji.

Spavač pod stresom

Ovaj tip spavača misli da spavanjem samo gubi dragocjeno vrijeme. On se budi u tri sata ujutro i priprema projekt za školu, ali zato često jedva otvara oči kad je najpotrebnije.

Hrkač

Kod ovog tipa spavača ne pomaže ni gurkanje laktovima, okretanje na bok pa čak ni zviždanje. Hrkač svojim noćnim zvukovima redovito budi sve ukućane. On spada u skupinu od 40% muškaraca i 25% žena koje muči hrkanje.

L.B./izvor: 24sata

foto: sxc.hu

Spavanje tipovi spavača

Još vijesti