Slika nije pronađena

Mnogi tijekom svojih tinejdžerskih godina pate od problema s kožom i iako možda mislite kako će problemi kad-tad proći, nažalost, to nije uvijek tako...

Za većinu adolescenata akne su samo privremeni, fizički i izlječiv problem. Međutim, istraživanje je dokazalo kako društvo stigmatizira ljude koji imaju akne, a onda ti ljudi dugoročno ispaštaju. Stigmatiziranost uzrokuje dublje psihološke posljedice.


via GIPHY


Istraživanje su proveli znanstvenici na Sveučilištu u Limericku, u Irskoj, a objavili na Plos One. Anketirali su 265 studenata koji su imali akne, a otkrili su kako postoji veza između pretpostavljene negativne percepcije osoba oko njih i njihove psihološke neuravnoteženosti. Akne nose sa sobom mnoge druge posljedice, a one su povezane s općim zdravljem, depresijom, smanjenim samopouzdanjem, glavoboljama, želučanim problemima i povećanim osjećajem umora kod osoba koje imaju akne. Znači, akne ne utječu samo na vanjski izgled, nego i na psihološko stanje osobe. Žene su se u većem broju požalile na narušenost kvalitete života i pokazale su više simptoma od muškaraca.

Ruganje koje trpe osobe s aknama je najveći krivac za takve negativne posljedice. Osobe s aknama trpjele su maltretiranje i ruganje barem jednom u životu, ako ne i češće, i to na dnevnoj bazi, a oni koji su imali još goru situaciju s aknama požalili su se na još veće poremećaje u kvaliteti života i psihološkog stanja.

via GIPHY


Akne same po sebi nisu opasne, ali društvo negativno utječe na osobe s aknama i posljedice mogu biti kobne. Danas u doba društvenih mreža još je opasnije vrijeme za one koji imaju akne jer svi teže sve većoj savršenosti, a sve rjeđe se vidi ono što je zapravo stvarno. Međutim, nemojte zaboraviti da ta stvarnost itekako postoji, kod apsolutno svake osobe, jer nitko nije savršen, koliko god se trudio takvim prikazati. Tako da, idući put kad vidite da se netko ruga onome tko ima pokoji prištić ili aknu, nemojte to podržati, a ni sudjelovati u tome. Ta osoba nije kriva što ima prištiće i skroz je normalno imati prištiće, a vi bi toj osobi samo mogli nanijeti doživotnu tugu i bol.

Zaustavimo ruganje zajedno!

Foto: Shutterstock/Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

I tvoj problem su akne? Ona je dokazala cijelom svijetu da mogu biti prelijepe!

Profesorica oduševila internet: sjajna lekcija o bullyingu na primjeru jabuka

Ostat ćeš bez teksta - pogledaj što su učenicima zabranili nositi u školu [ANKETA]

akne pristici ruganje stigma

Još vijesti