Slika nije pronađena

Prinčevi nisu savršeni, nisu uvijek divni, hrabri i šarmantni, a ponekad je za pokazivanje ljubavi potrebno puno više od lažnog osmijeha i velikog dvorca.

Većina cura je odrastala gledajući svoje najdraže misleći kako su prinčevi dečki iz snova, ali bajke šalju dvosmislene poruke. Cure i dečki ponekad pogrešno doživljavaju vezu i muško-ženski odnos zahvaljujući filmovima o prinčevima i princezama. Zamišljajući princa kao savršenog dečka, djevojke i u pravom životu mogu imati nerealna očekivanja.

Disneyjeve crtiće

Iako posjeduju i neke vrline, prinčevi su u većini situacija i lažljivci, ulizice i površni.

Pogledajte što su nas bajke pogrešno naučile o prinčevima.

Šarm im otvara sva vrata

Dečki nisu uvijek divni i šarmantni. Disneyjevi prinčevi misle kako će se šarmom ili karizmom izvući iz svakog problema, ali treba puno više od lažnog osmijeha i dvorca da bi se djevojci pokazala ljubav.

Vanjski izgled

Vanjski izgled privlači, ali karakter zadržava. Bez obzira koliko nekoga privukao tvoj izgled, to nije ono najbitnije. Prinčevi u animiranim filmovima zapravo ne mare za pamet princeza, a većina njih se zaljubi u cure čim ih vide.


foto: Disney
Nemaju prijatelje

Zašto prinčevi nemaju prijatelje? Aladinovi frendovi su majmun, duh i leteći tepih. Zvijer priča s predmetima, a većina prinčeva ima konje. Osim njih, prinčevi se ne druže s ljudima.

Nisu baš bistri

Prisjetimo se samo animiranog filma Mulan u kojem Shang ne kuži da je Mulan djevojka. Ni princ Eric se ne sjeća Ariel, a da ne spominjemo kako Princ nije Pepeljugu upitao za njezino ime.

Trebaju spasiti curu u nevolji

Neke od princeza poput Ljepotice, Jasmine, Meride ne trebaju spašavanje jer su jake i samostalne. Ali prinčevi su uvijek ti koji moraju dokazati da su frajeri i spasiti curu jer je ona slabiji spol. Na kraju se oni uvijek uvale u probleme i onda ih princeze moraju spašavati.

Ne treba im pristanak

Dečki u crtićima i ne traže dopuštenje za poljubac. Razumijemo da su sve princeze uspavane ili začarane i da ne mogu dati pristanak jer ih samo poljubac može spasiti. Ali, u Maloj sireni postoje i stihovi koji kažu: 'Postoji samo jedan način za to, ne trebaš ništa pitati, ne treba ti pristanak, samo ju poljubi.' Prinčevi stvarno mogu raditi što god požele, a nitko im ništa ne smije.

Imaju problema s osobnošću

Disneyjevi prinčevi imaju ozbiljnih problema s osobnošću, a da u pitanju nisu likovi iz animiranih filmova već bi davnih dana nastala pobuna. Ali sve te stereotipe zanemarujemo zbog romantike.

Aladin je lažljivac, a Princ Šarmantni se samo želi oženiti.


foto: Disney

I.Č./Izvor: Gurl.com

foto: Shutterstock

...pročitajte još:

Ove lekcije zaboravite - što su nas bajke pogrešno naučile?

Kviz: Tko je tvoj princ iz bajke?

bajke pogrešno naučile o prinčevima

Još vijesti