Slika nije pronađena

Svaka bajka koju smo gledali na malom ekranu ima sretan završetak. Disney je omogućio svima da bezbrižno uživaju u ekranizaciji omiljenih priča s `happy endom`, ali originalne bajke nemaju takav kraj.

Mnogi će zahvaliti Disneyju jer im je uljepšao djetinjstvo svojim animiranim i igranim filmovima, no on ne piše sam svoje bajke nego ih samo stavlja na ekran.


Malu sirenu
napisao je Hans Christian Andersen, Pepeljugu braća Grimm, a Pinokija Carlo Collodi- autori koji  likove nisu poštedjeli boli u svojim pričama.

Koliko je Disney uljepšao ove bajke govori činjenica da se većina ljudi sablazni kada čuje što se u originalima zapravo dogodi.

Evo istine nakon koje nećete moći lako zaspati:


Pepeljuga

Originalna verzija govori o zlatnim cipelama koje Pepeljuga nosi, a ne o staklenim. Disneyjeva verzija bajke pokazuje kako se obje Pepeljugine sestre bore međusobno kako bi dobile naklonost princa te stale u cipele, ali original je ipak malo drukčiji. Pepeljugina starija sestra je odrezala svoje nožne prste kako bi joj noga savršeno pristajala u cipeli. Nakon što je vidio što je učinila, princ se razljuti te dolaze ptičice koje kljucaju oči sestri i oslijepe ju.


Mala sirena

Disneyjeva verzija ove priče sasvim je nešto drukčije od originala. U originalnoj bajci Mala sirena se odrekne svog glasa kako bi dobila noge, a hodanje joj uzrokuje nevjerojatnu bol. Premda osjeti groznu bol kao da hoda po oštricama, sirena svejedno otpleše ples s princom. Princ ju odbije premda je Mala sirena prošla sito i rešeto kako bi bila uz njega. U originalu princ nikada ne sazna da ga je spasila sirena, a ona dobiva mogućnost da ga ubije kako bi natrag dobila peraje. Ona to ne učini nego ubije samu sebe.



Crvenkapica

Iako Disneyjeva verzija Crvenkapice ne postoji, svejedno se original bajke razlikuje od verzije koja se može kupiti u svakoj knjižari. U drukčijoj verziji priče, nakon što se Crvenkapica, lovac i baka riješe vuka nastupa `happy end`. U originalu Charlesa Perraulta iz 1697. vuk ubije baku i stavi njeno izrezano tijelo u smočnicu, a krv završava u boci vina. Nakon ovog bizarnog čina vuk natjera Crvenkapicu da leži s njim u krevetu dok ju ne pojede.



Snjeguljica

Lik Snjeguljice je u Disneyjevoj bajci skroz pozitivan i dobroćudan dok u originalu nije baš tako. U originalu zla kraljica pošalje lovca da pronađe Snjeguljicu te da joj donese njena jetra i pluća kako bi ih mogla pojesti. Kada lovac izvadi komad otrovane jabuke iz djevojčina grla, kraljičin plan pada u vodu. Snjeguljica je vrlo osvetoljubiva te ona i princ natjeraju kraljicu da pleše do smrti u užarenim željeznim cipelama.



Pinokio

Disneyjeva priča govori o drvenom dječaku koji je htio postati pravi dječak, ali to je morao zaslužiti svojim čovječnim djelima. On bježi od kuće i odlazi na avanturu u kojoj proživi svašta, a njegov vjerni pratitelj je cvrčak. Pinokio, njegov otac i cvrčak žive sretno do kraja života, ali u originalnoj verziji to nije tako. U originalu Pinokio ubija cvrčka.


Tržnoružica / Uspavana ljepotica

U ekraniziranoj verziji Trnoružice sve izgleda poprilično romantično. Nakon niza godina konačno se pojavljuje hrabri princ koji će poraziti sve oko sebe samo kako bi poljubio Trnoružicu i probudio ju iz višegodišnjeg sna. Nakon što ju poljubi, ona se budi i žive sretno do kraja života. U originalu bajke koju je napisao Giambattista Basile​​  princ siluje uspavanu djevojku. Poslije silovanja princ ju napušta, a ona ostane trudna i rodi blizance.



Zlatokosa

Blaža verzija Zlatokose pokazuje sretan kraj i za princa i za Rapunzel koju on spasi nakon dugo godina što je bila zatvorena u tornju. U originalu bajke Rapunzel nikada nije spašena, a premještena je u pustinju. Isto tako princ koju je pokušava spasiti padne u otrovno grmlje i ostane slijep. U pustinji djevojka rađa blizance, ali na kraju tamo dolazi i princ nakon dugo godina.



Izvor: seventeen.com/ telegram.hr

I.P.

Pročitajte još:

To sigurno niste znali: tajne koje vam je Disney prešutio

Ipak nije tako bajkovito: šokantna istina o tome kako je biti Disneyeva zvijezda

Pažljivo gledaj: lekcije o prijateljstvu i ljubavi kojima su nas naučili animirani filmovi

bajke original bajki disney price bajka

Još vijesti