Slika nije pronađena

Kada nekoga tek upoznaješ i kaže ti 'reci mi nešto više o sebi', što reći, a što ne? Ovo je jedno od najučestalijih pitanja, ali i jedino koje ti daje potpunu slobodu da otkriješ što želiš.

I tebe hvata lagana panika kada ti netko ovako nešto kaže? Kada kreneš pričati o sebi dajući odgovor na ovo pitanje, čini se kao da pričaš unaprijed izvježban govor. Zvučimo sami sebi glupo dok pričamo i zvučimo kao da smo na razgovoru za posao. Što je najbolje reći kada te netko ovakvo nešto pita? Postoji nekoliko smjernica koje će ti pomoći da ukratko ispričaš sve što je potrebno znati o tebi, a da ne zvučiš čudno.

1.Sjeti se: nisi na razgovoru za posao
Imaj na umu da osoba koja stoji (ili sjedi) ispred tebe ne treba i ne želi slušati kronološko izlaganje tvojih životnih uspjeha. Zanimaju ih tvoji interesi, hobiji, stvari koje te vesele, simpatične stvari koje će te naživcirati toliko da će ti se dignuti kosa na glavi, takve stvari. Razmišljaj ovako – što bi ti htjela saznati o osobi s kojom pričaš? Vjerojatno iste stvari zanimaju i njih. Zato pričaj o tim stvarima.

2.Ubaci nešto iz svog života na što si posebno ponosna
Kada netko priča o stvarima koje ih zanimaju i trenutke iz života koje će posebno pamtiti, vidi se na van da isijava. Drži se pozitivnih i lijepih stvari, a neki trenutak iz života koji posebno pamtiš je super za spomenuti. Druga će osoba odmah znati što te posebno veseli, a možda se i povežete na osnovu nekog iskustva. Nitko ne voli ljude koji su negativni i koji na sve gledaju tako, zato je najbolje držati se tema oko kojih si strastvena.

3.Ne pretvaraj se da si netko tko nisi
Nema laganja, to je vrlo bitno pravilo. Ne moraš izmišljati stvari o sebi jer se bojiš da ti i tvoj normalan život nećete biti dovoljno zanimljiv. Istina će na kraju uvijek izaći na svjetlo dana. Zašto samu sebe sabotirati? Pričati o sebi nije lagano, ali ako kreneš izmišljati, samo ćeš sve učiniti još kompliciranijim. Koliko god da misliš da si ti dosadna, sve je bolje od laži.

4.Nemoj pretjerivati s 'izlaganjem'
Pazi da se ne zaneseš i da ne pričaš dugo, predugo. Iako drugu stranu zanima nešto više o tebi, ne želi slušati izlaganje od 10 minuta. Dovoljna ti je minuta ili dvije da kažeš sve najbitnije. Sve duže će zvučati kao hvalisanje ili brbljanje gluposti. Završi uvijek s nekim pitanjem da ne nastane neugodna tišina.

5.Ali nemoj pitati isto to pitanje
Završiti kratku priču o sebi nekim pitanjem je super ideja za nastaviti razgovor i upoznavanje, ali najgora stvar koju možeš reći je 'reci mi ti nešto više o sebi'. To pokazuje da nemaš originalnosti. Dok pričaš o sebi gledaj reakcije onoga s kime pričaš i otkrij što ga je od svega najviše zaintrigiralo i oko te tematike postavi neko pitanje. Razgovor će krenuti glatko teći, a to je ono što želiš.

6.Omiljenu stvar o sebi ili omiljeno iskustvo ostavi za kraj
Ono što ti je najdraža stvar o vlastitom životu ostavi kao zadnju stvar koju ćeš reći, jer onda se možeš lako nadovezati i postaviti pitanje 'jesi li ti ikada bio tamo/ to isprobao' ili koje god drugo pitanje najbolje odgovara. Otkrit ćeš odmah imate li nešto zajedničko, imat ćeš super pitanje koje možeš postaviti, a i stvorit ćeš si priliku za predložiti druženje, da sljedeći put zajedno nešto slično radite.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - astarot

M.T.

Pogledajte još:

Je li to osoba za tebe? Prije nego službeno postanete cura i dečko mora ti dati odgovore na ova pitanja

Vi volite partyje i velika druženja, a vaš dečko ne? Savjeti za vezu s introvertom

Postani zavodnica u 10 jednostavnih koraka – ultimativni vodič za flert s dečkima

ljubav razgovor upoznavanje prijateljstvo Reci mi nešto o sebi

Još vijesti