Slika nije pronađena
Kad ste bile male sigurno ste voljele prolaziti kroz mamin ili bakin nakit jer tu se moglo naći bogatstvo velikih ogrlica, šarenih broševa, velikih tirkiznih prstena i beskrajno mnogo pari naušnica. Još kad bi sve to stavile na sebe osjećale bi se tako fancy i odraslo.

Danas njihov nakit izgleda identično kao što je izgledao dok ste bile male, pitate se kako je to moguće? Često se pitate o tome kako se ispravno brinuti za nakit? Kako spriječiti ili ukloniti tamne mrlje s nakita i kako brzo i jednostavno rasplesti lančić? Donosimo vam koristan popis onoga što se smije, a što ne kako bi najispravnije mogle voditi brigu o svom nakitu, bilo da se radi o bižuteriji ili finom nakitu, ako se dobro brinete za njega, ostat će lijep i trajat će puno dulje.

via GIPHY


Što se smije:

1. Proziran lak za nokte je vaš prijatelj
Možete koristiti proziran lak za nokte kako biste spriječile gubitak boje i oštećenja na svom nakitu. Nanesite tanak sloj prozirnog laka za nokte i tako ćete svoj jeftiniji nakit zadržati u top stanju! Također, sloj prozirnog laka za nokte na unutrašnjosti prstena koji nije od čistog srebra ili zlata, čuva vašu kožu od zelenila.

2. Na pravilan način čuvajte svoj nakit

Ogrlice i narukvice mogu se uništiti ako ih samo bacite u prvu slobodnu ladicu. Pravilno pohranjivanje nakita tako što ćete ga uredno objesiti ili čuvati u kutiji za nakit poštedjet će vas raspetljavanja nakita i oštećenja. To vam također olakšava pronalaženje onoga što tražite!


via GIPHY


3. Očistite nakit vodom

Prirodno kamenje je osjetljivo. Čak i neka od sredstava za čišćenje na tržištu ih mogu oštetiti. Kada ste u nedoumici, koristite vodu i mekanu četkicu za zube kako biste lagano očistile svaki komad nakita i ostavite ga da se osuši na komadu tkanine. Za bisere upotrijebite mokru krpu kako biste pažljivo očistili svu prljavštinu.

4. Uklonite mrlje sa svog srebrnog nakita

Sav nakit od srebra dobit će mrlje kad tad. Srebro reagira na kemikalije, pa čak i na elemente u zraku i stvara se nešto što se naziva 'patina'. Određene stvari poput gume, lateksa, klora i sumpora zapravo mogu 'skuriti' vaše srebro, tako da ga držite što dalje. Za čišćenje neizbježnih mrlja, posudu obložite s aluminijskom folijom. Napunite ju s ¾ sode bikarbone i 1/4 vode. Miješajte dok se ne otopi, ubacite nakit unutra i pustite da odstoji 5-10 minuta. Isperite i pustite da se osuši.


via GIPHY


5. Spriječite oštećenja ili barem usporite proces

Pohranjivanje nakita u vrećici sa ziplockom smanjit će pojavu mrlja na vašem nakitu.


6. Sačuvajte pakiranja silikagela

Njih možete pronaći u novim torbicama, cipelama i mnogo proizvoda naručenih online. Oni upijaju vlagu i drže je podalje od nakita. Sačuvajte ih i nemojte ih zaboraviti smjestiti u kutiju za nakit.

Što se ne smije:

1. Nemojte savijati nakit od perlica ili žice

Komadi nakita koji su bili omotani žicom ili perlicama koje su povezane žicom, bacaju se u ladice ili savijaju da stanu u male prostore. To može oslabiti žicu i uzrokovati lom.


via GIPHY


2. Izbjegavajte masne losione i parfeme

Izbjegavajte masne losione u području vrata, ruku i zapešća jer to može uništiti vaše ogrlice, narukvice i prstene. To vrijedi za apsolutno sve vrste nakita, od onog najjeftinijeg do najskupljeg. To može ubrzati oksidaciju (tamnjenje) nakita.

3. Nemojte koristiti zubnu pastu za čišćenje nakita

Usprkos tome što se ovaj savjet često može pročitati na internetu, pasta za zube ipak ne pogoduje vašem nakitu. Mnoge marke oasta za zube imaju abrazivne sastojke kako bi se što bolje očistili zubi. Međutim, ti abrazivni sastojci mogu izgrebati kamenje i metale. Postoje bolji načini za čišćenje nakita!


via GIPHY


4. Neka vam stavljanje nakita bude posljednji korak u spremanju za izlazak

Uvijek je dobra ideja ukloniti svoj nakit prilikom nanošenja šminke, losiona, laka za kosu ili parfema. Neka stavljanje nakita bude vaš zadnji korak u pripremi za izlazak.

To je to! Ako se danas pobrinete za svoj nakit, ostat će lijep i trajat će cijeli vaš životni vijek. A možda i dulje.

Foto: Pexels/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Bisere ćete moći naći svugdje ovog proljeća! Donosimo nekoliko prijedloga kako ih nositi

HACK! Nakit ti često ostavlja zelene tragove na koži? Otkrij kako to spriječiti

Slatko, neobično i s podsjetnikom na tople ljetne dane - nakit koji će biti IN ove godine već sigurno imaš kod kuće

nakit kao nov održavanje lijep nakit modni dodatak savjeti

Još vijesti