Slika nije pronađena

Jesi li se ikada zapitala kako neki ljudi mogu čitati u bučnom kafiću ili zašto umjetnici vole slikati na otvorenome dok osluškuju cvrkut ptica i zvukove prirode? Prema istraživanjima, idealno radno okruženje podrazumijeva malo pozadinske buke i to do 70 decibela.

Premalo buke ne stimulira ljudski mozak, a previše buke odvraća pozornost od zadatka. Čudesnih 70 decibela zvukova potiče mozak na rad i kreativno rješavanje problema.

Kako bi poboljšala svoju kreativnost i produktivnost, donosimo nekoliko pozadinskih buka.

Buka u kafiću

Potaknut idejom da buka potiče kreativnost, Justin Kaulzer je stvorio internetsku stranicu Coffitivity koja pušta buku tipičnu za kafiće.  Ako si ti jedna od onih kojoj odgovara takva buka, ali nemaš love sjediti cijeli dan u kafiću, posjetite ovu stranicu.

Kiša

Umirujući zvuk kiše potiče apstraktno razmišljanje. Idući put kada bude padala kiša, sjedni uz prozor i obavljaj neki zadatak uz zvuk kiše. Ako ti se to ne da, postoji Raining.fm preko kojeg možeš slušati žamor oborine. Isprobaj ovu metodu i vidi hoće li ti pomoći.

Glazba

Već je poznata činjenica da glazba povoljno utječe na učenje i izvršavanje zadataka. Ako si već navikla na određene hitove koji su te već počeli iritirati, promijeni playlistu. Za opuštanje možeš slušati i klasičnu glazbu ili glazbu za meditiranje.

Šumovi valova

Ima li ljepše stvari od sjedenja na plaži i osluškivanja valova? Osim što opuštaju, uklanjaju stres, dobro utječu i na rad mozga i kreativnost.


Ostali zvukovi iz prirode

Bez obzira je li to kiša, šum valova ili cvrkut ptica, zvukovi iz prirode i svjež zrak potiču rad mozga, produktivnost i kreativnost.

I.Č.

foto: Shutterstock

...pročitajte još:

Uz pop mjuzu do produktivnosti, s klasikom do manje grešaka

Genijalno istraživanje tinejdžera pokazalo - bolje radimo dok nas ometaju 'glazba', 'računala' i poruke!

Otiš'o si, sarmu prob'o nisi - 70% osječkih srednjoškolaca sluša cajke?

samo pojačaj pozadinska buka potiče kreativnost 70 decibela

Još vijesti