Slika nije pronađena

Svakodnevno izgovaranje prostota nas može dovesti u neugodne situacije, ali i prikazati nekulturnima što nikako ne želimo. Nitko ne tvrdi da je loše tu i tamo nešto opsovati jer je to sasvim normalno, ali što ako nam to prijeđe u naviku?

Dok razgovaramo s profesorima ili sa starijim ljudima s kojima nismo bliski ne bi trebali psovati jer to ne pristaje nikome, a osobito ne tinejdžerima. Ne kažemo da bi svi trebali biti `čistunci`, ali psovke nas mogu dovesti u vrlo neugodne situacije jer one same po sebi vuku negativne konotacije.

Premda je jedno istraživanje pokazalo da su inteligentniji ljudi koji često psuju, mi znamo da svatko može poraditi na svom rječniku, ako ništa drugo – u trenucima kada je to potrebno.

Kada nam psovanje prijeđe u naviku možemo samo reći da smo se gadno zeznuli i zato trebate naučiti kako prestati psovati:

Moraš shvatiti da psovanje nanosi štetu

Psujemo jer je to lako, ponekad zabavno, ekspresivno te djelomično nas oslobađa ljutnje i stresa. No, valja zapamtiti da psovanjem nanesemo više štete nego koristi jer: psovke nisu argumenti u prepirci, psovkama ne dokazujemo da smo pametniji, psovanjem nećemo zaslužiti nečije poštovanje ili divljenje. Treba znati da psovkama zapravo zastrašujemo, a ne potičemo. Moguće je da ćemo mnoge ljude odbiti od sebe zbog toga, osobito ako nam pređe u naviku.


Zamisli da te može čuti tvoja baka

Pretpostavljamo da pred bakom ne psuješ jer ipak je ona starija i zaslužila je čuti samo lijepe stvari od svojih unuka. Trebaš osvijestiti to da psuješ prečesto i zato zamisli da te tvoja baka stalno može čuti što bi te efektivno trebalo spriječiti od izgovaranja ružnih riječi.Posluži se trikovima – napravi `kutiju protiv psovki`

Ovo je trik star sto godina, ali može upaliti. Kutija protiv psovki ti u tome može pomoći te u nju možeš stavljati novac svaki put kada kažeš ružnu riječ. Možda se na prvu ovo čini otrcano i isfurano, ali pali!


Radi na strpljivosti

Ako si zaglavila na stanici čekajući bus kada ideš iz škole do kuće, zapitaj je li minuta više ili manje zaista toliko važna? Situacije koje su slične ovoj navedenoj mogu biti okidači za psovanje, ali zbog toga treba vježbati svoju strpljivost. Kada se dogodi nešto slično i na to ne možemo utjecati, bolje nam je ne psovati jer ćemo se samo dodatno naživcirati.


Prijatelji mogu pomoći

Tvoja dobra prijateljica ti može pomoći smanjiti psovke. Možeš ju zamoliti da broji koliko često psuješ da uistinu vidiš u kolikom si `problemu`. Isto tako ona te može upozoriti na to koje psovke najčešće upotrebljavaš i slične stvari.

Foto: shutterstock.com

I.P.

Pročitajte još:

Ne budi previše pristojan: psovanje je zdravo!

Je li psovanje kul?

Kazna za psovanje na fakultetu - 250 kuna

psovke ružne riječi kako prestati psovati

Još vijesti