Slika nije pronađena

'Tako sam umoran/na!' pa nakon toga zijev, zijev, a podočnjaci do poda, mozak ne funkcionira i jedva izvršavate svoje obaveze. Ovo je dobro poznata priča mnogih tinejdžera.

No, jeste li ikada pomislili da bi gledanje u računalo ili TV ekran ili pak vibra s mobitela mogli biti razlog stalnom umoru? Ako niste, svakako biste trebali! Nedostatak sna utječe na sve sfere života, od običnog druženja s prijateljima, preko školskih zadataka do sportskih uspjeha.

Razumijemo, želite u svako doba dana i noći biti u vezi sa svojim prijateljima ili simpatijom. Ovo svakako može biti itekako zabavno, a od hormonskog uzleta može se učiniti da ćete pokoriti svijet. No, kada se to radi iz noći u noć, doći će vrijeme kada će tijelo jednostavno izabrati način pomoću kojeg će reći: 'Dosta!' Stoga probajte i vi sami resetirati svoje unutarnje računalo kako bi se lakše oporavilo i borilo sa svakodnevnim stresom.

Ugasite mobitel

Ovo znači doslovno to – ugasite mobitel. Dakle, ne znači da ugasite zvuk, a ostavite vibru. Ako vam je mobitel ujedno i budilica, kupite si pravu budilicu. Mobitel ometa san i ako ne primate kasnonoćne poruke i pozive jednostavno zato jer zrači.

Izbacite mobitel iz sobe

Ostavite neka se puni u hodniku ili kojoj drugoj prostoriji u sobi dok vi punite svoje baterije zdravim i neometanim snom.

Ugasite Facebook i instant messenger

Što bi to moglo biti tako bitno u dva sata u noći da bi se moralo vidjeti na Facebooku ili prokomentirati na chatu? Stvarno – ništa, zato se najbolje u gluho doba noći skinuti s društvenih mreža. Možda i ne želiš odgovoriti na kakvu poruku, ali zvuk poruke uvijek ti može poremetiti san, a mnogi nakon što se jednom probude, kasnije ne mogu zaspati još satima.

Ugasite računalo

Nemojte ga ostaviti na 'stand by' jer se i onda može čuti zujanje i vidjeti svjetlost kakve lampice. Noć, barem onaj najmračniji dio, vrijeme je za spavanje i najbolje je ako je san neometan. Zapravo, najbolje bi bilo i računalo isprašiti iz sobe u kojoj se spava, ali ako to nije moguće, svakako ga ugasite iz struje.

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

Opuštanje Odmor