Slika nije pronađena

Točka, točka, točkica – refleksologija

Refleksologija je alternativna metoda liječenja, a radi se pritiskom na određene točke na tijelu smještene na stopalima, rukama ili ušima te se najviše koristi za smanjenje stresa i boli, podizanje energije, bolji san te još niz poremećaja.

Refleksologija se još naziva i terapija zona jer se radi o snažnim i manje snažnim pritiscima na određene zone ili točke. Cijela filozofija ove metode sastoji se od toga da se vjeruje kako određene točke na stopalima, rukama ili ušima odgovaraju određenim dijelovima tijela pa se masažom i pritiskom na njih poboljšava stanje osobe kroz njezin Qi (ki). Qi u japanskoj kulturi predstavlja pojam za vitalnu energiju  koja struji tijelom i okolišem.

Refleksologija svoje korijene vuče još iz stare Kine, Japana i Egipta, ali službeni začeci na zapadu pripisuju se dvojici liječnika otorinolaringologa koji su još 1913. godine počeli tvrditi da pritisak na određene točke na stopalima ima anestetičko djelovanje. Tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća ovu je metodu dodatno razvila medicinska sestra i fizioterapeutkinja  Eunice D. Ingham te je preslikala cijelo tijelo kao točke na stopalima i šakama.

Da bi se dobili najbolji rezultati dobro je da refleksologiju radi stručnjak. Međutim, nećemo pogriješiti ni ako si pokušamo sami pomoći masiranjem i stiskanjem određenih točaka na stopalima ili rukama. Evo kako to možemo učiniti, odnosno kako riješite neke najčešće zdravstvene tegobe refleksologijom.


Za ublažavanje PMS-a

Ako vas svaki mjesec 'pere' PMS i ne znate što ćete od bolova i nervoze, umjesto gutanja tableta možete probati sljedeće – na stopalu jednom rukom, točnije prstom stisnite točku ispod palca, na mjestu ispod kosti na luku stopala, a drugim stisnite sredinu palca. Ovo bi trebalo nagnati žlijezde da reguliraju razinu hormona te da se maternica i jajnici umire.


Za više energije

Ako u određenom dijelu dana naglo osjetite pad energije, može vam pomoći sljedeće – stisnite točku ispod palca, na luku stopala i držite neko vrijeme. Ovo bi trebalo potaknuti izlučivanje adrenalina koji inače prirodno podiže razine energije.Protiv nesanice

Muči li vas nesanica, snažno pritisnite oba palca. Također, možete ih i nakon toga istrljati s donje strane. Ovo bi trebalo pojačati izlučivanje melatonina  koji je ključan za kvalitetan san.

Za problematične sinuse

Pate li vas sinusi i često imate respiratorne probleme, jagodicama prstiju masirajte palac, točnije njegovu jagodicu. Ovo smanjuje glavobolju uzrokovanu upalom sinusa, ali i probleme s dišnim putevima.

N.LJ.J.

Foto: photoxpress.com

Provjeri još...

Lubenice i dinje – omiljeno ljetno povrće/voće za zdravlje

Prva pomoć za kosu - ispucali vrhovi

Dobre stvari koje samo tinejdžerice rade

#zdravlje refleksologija Tijelo PMS problemi