Slika nije pronađena

Sjeti se ovoga svaki put kada napraviš neku grešku i pomisliš kako je sve loše i kako nikako da naučiš. Greške su super stvar!

Perfekcionistima je ovako nešto nemoguće i zamisliti. Činjenica je ipak, koliko se god trudili, nemoguće je prolaziti kroz život i ne raditi greške. Nitko nije savršen da zna kako se nositi sa svim situacijama u kojima se nađe. Kad tad se dogodi da pogriješimo. U tom se trenutku to može činiti grozno, možda ćete misliti da ste glupi jer radite takve greške...ali nemaš brige. Greške su zapravo super stvar. Iz njih možeš naučiti puno toga, a evo zbog kojih bi sve 9 razloga trebali redovito griješiti.

1.Uči te poniznosti

Svi bi htjeli da se ne moramo suočavati s greškama i da nam sve u životu teče glatko, ali to ne bi bilo dobro za tebe. Bilo bi prejednostavno i prelagano. Griješenje nas uči da ne budemo puni sebe i arogantni, već da budemo ponizni, jer kao ni nitko drugi, nismo savršeni. Greške nas uče da se spustimo na zemlju.

2.Povećava kreativnost

Kada bi ti sve uspjelo odmah iz prve, ne bi morali pronalaziti i smišljati druge načine kako nešto riješiti. Neki od najboljih izuma nastali su tako da se netko zeznuo i morao pronaći drugi način kako riješiti zadatak. Kada pogriješiš u nečemu, umjesto da odustaneš, pronađi novi način.
3.Potiče na promjenuSamo zato što je nešto bilo dobro rješenje kada si imala 15 godina, ne znači da će biti dobro i kada ćeš imati 20. Kako odrastaš, tako ćeš vidjeti da se moraš mijenjati i mijenjati pristupe pojedinim sferama života i problema. Greške će ti pokazati da je vrijeme za promjenu, jer ako se svako toliko susrećeš s istim greškama, vrijeme je da nešto mijenjaš.

4.Otkrivaš nove vještine

Po definiciji, kada radiš greške, znači da radiš nešto krivo. Možda se želiš okušati u plesu, upišeš se na satove plesa, ali brzo shvatiš da je to bila velika greška, jer imaš dvije lijeve noge. U cijeloj toj priči, možda ni ne primijetiš, a ponudi ti se nešto novo, više za tebe. Nisi za ples, ali kada shvatiš koje greške radiš non stop, možeš pronaći neki svoj skriveni talent za koji ne znaš i nešto drugo u čemu si dobra.5.Uči te analitičkim vještinama

Kada napraviš grešku, to ti je prilika da dobro analiziraš cijelu situaciju u kojoj si se našla. Iako si nešto možda radila dobro, nisi to radila na najbolji mogući način i napravila si grešku. Kroz analiziranje vlastitog ponašanja, naučit ćeš kako bolje ostvarivati ciljeve općenito. Analitičke vještine su bitne za uspjeh, ne uče se u školi, a radi se o vještini koja se sastoji od vizualizacije, kritičkog razmišljanja i sposobnosti prikupljanja i obrade informacija. Uz svaku grešku koju napraviš, naučit ćeš između ostalog i nešto novo.

6.Prihvaćanje šala i smijanje na vlastiti račun

Nije strašno kada napraviš neku grešku za koju drugi neće saznati ili neće vidjeti, ali kada ju napraviš pred svima... Umjesto da ti bude neugodno kada nešto pogriješiš, okreni sve na šalu i nasmij se na vlastiti račun. I drugi će se nasmijati, i nitko neće razmišljati o tome kako su napravila glupu grešku. Kada se naučiš smijati na vlastiti račun, greške u javnosti neće više djelovati toliko strašno ili sramotno. Ovako si i podižeš samopouzdanje.7.Rasteš kao osoba

Kroz život ćeš rasti kao osoba i zahvaljujući greškama koje radiš, i to je sastavni dio života. Greške će te potaknuti da probaš nešto novo, da prestaneš raditi iste stvari ponovno i ponovno i da postaneš bolja osoba u konačnici. Nije zabavno griješiti, ali je dobar osjećaj kada vidiš rezultate nastale nakon što naučiš kako sljedeći put ne napraviti isto.

8.Uči te strpljivosti i ustrajnosti

Kada napraviš grešku dok nešto radiš, treba ti još malo duže da riješiš ili napraviš to nešto što radiš. Naučit ćeš da nema drugog načina da dođeš do rezultata nego da budeš strpljiva, ali i da nekada pokušaš više puta iznova, bez da odustaneš samo zato što je teško. Greške su najbolji način za naučiti biti strpljiva i ustrajna osoba.9.Uči te da trebaš opraštati

Ne toliko drugima, koliko sebi. Sami smo sebi najveći kritičari i kada nešto pogriješimo, razmišljat ćemo o tome danima. Greške nisu razlog da se osjećaš loše dan za danom za danom. One su prilika da učiš i postaneš bolja osoba. Ali kako bi naučila i narasla kao osoba, moraš naučiti i kako oprostiti sama sebi i prijeći preko te greške.


Foto: Shutterstock.com - Krakenimages.com/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Kad ništa ne ide kako treba: 10 načina na koje možeš popraviti raspoloženje kada dan krene najgore ikad

Po jutru se dan poznaje, zato pazi – izbjegni najčešće greške koje svi radimo za doručak

Na greškama se uči – 15 važnih stvari koje ćeš naučiti nakon 'prekida' s BFF

greška raditi greške korisno učenje

Još vijesti